Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Sinonimi": pobjednik Berlinalea za ponovno otvaranje riječkog Art-kina

26.05.2020.

09:31

Autor: Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Art-kino otvara svoja vrata 26. svibnja, uz nužne mjere opreza. Gledateljima donosi nove i nagrađivane europske filmove, prvi među njima je film "Sinonimi" Nadava Lapida, pobjednik prošlogodišnjega Berlinalea, a 1. lipnja otvara se i Ljetno Art-kino koje će, prvi put, potrajati cijelo ljeto.

Na repertoaru će biti nova i nagrađivana ostvarenja europske kinematografije kao i posljednji hitovi za djecu i mlade tijekom vikenda.

Već 1. lipnja, ranije nego prošlih godina, otvorit će se i ljetna oaza filma u Rijeci, Ljetno Art-kino u dvorištu kapucinskoga samostana.

Program u dvorani Art-kina 26. svibnja u 20 sati otvara film "Sinonimi" Nadava Lapida, pobjednik prošlogodišnjega Berlinalea. Temeljen na autorovim stvarnim iskustvima, film donosi priču o Izraelcu koji dolazi u Pariz odlučan u namjeri da do temelja izbriše svoj izraelski identitet i prošlost. Ipak, u Lapidovoj ekscentričnoj i tragikomičnoj priči duhovi prošlosti ne nestaju tako lako.

Art-kino će provoditi nužne mjere opreza kako bi se održala sigurnost posjetitelja i zaposlenika kina. To znači da je broj sjedala u dvorani formiran na temelju preporučenih mjera distanciranja te će na raspolaganju biti ukupno 40 sjedala, udaljenih propisanim razmakom, a posjetiteljima se preporučuje kupovina ulaznica putem mrežne stranice. Svi detalji programa, upute i ulaznice potražite OVDJE.

U srijedu 27. svibnja u isto vrijeme, na programu je francusko-talijanski dokumentarni hit "Selfie" u režiji Agostina Ferrentea koji analizira okolnosti nehotičnog ubojstva 16-godišnjeg Davidea Bifolca tijekom policijske potjere u zloglasnoj napuljskoj četvrti Traiano.

Pritom redatelj dvojici najboljih prijatelja ubijenoga mladića daje mobilni telefon i mikrofon s uputom da snimaju vlastiti život kao selfie film. Rezultat je impresivan i zabavan kolaž o adolescenciji, čvrstom prijateljstvu i životu u kojem budućnost često određuje društveno i obiteljsko okruženje.

U četvrtak 28. svibnja, bit će prikazana talijanska krimi-drama "Sitne ribe", čiji scenarij potpisuje otac Gomorre Roberto Saviano, stvarajući još jednu realističnu priču o napuljskoj mladeži uključenoj u rad tinejdžerskih bandi čiji život bez budućnosti trenutačno donosi brzu zaradu, zabavu i status u društvu. Film je nagrađen Srebrnim medvjedom za najbolji scenarij na prošlogodišnjem Berlinaleu.

Program za mlade s početkom u 17 sati u petak 29. svibnja, donosi švedsku obiteljsku komediju "Sune i Sune" o nedaćama u životu desetogodišnjega Sunea, a 31. svibnja na veliko platno Art-kina vraća se Disneyjev i Pixarov animirani hit "Naprijed", autora proslavljenoga "Čudovišta iz ormara", koji prati avanture dvojice tinejdžera vilenjaka u potrazi za preostalom čarolijom u svijetu oko nas.

Poslušajte više o programu riječkog Art-kina koji ove godine neće imati ljetnu pauzu, najavila je direktorica Slobodanka Mišković:

Art-kino plovi ljetnim večerima, cijeloga ljeta; pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.