Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sjajna gluma u neodgovarajućem prostoru

23.07.2013.

14:13

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U okviru Riječkih ljetnih noći publika je sinoć odgledala nagrađivanu predstavu 'Kod kuće / Kabul', produkciju Narodnog pozorišta iz Beograda. Monodrama je to u kojoj autor Tony Kushner isprepliće povijesne fakte i osobnu povijest jedne žene.

Londončanka porijeklom iz Afganistana, na teškim antidepresivima priča priču o životu kakav jest, kakav je bio i kakav bi mogao biti. Uglavnom pod terorom, talibana ili potrošačkog društva, svejedno. Koliko je osobno odvojeno od povijesnog, a koje možemo čitati i kao političko? Koliko političko utječe na oblikovanje osobnog i kako se onda odražava u interakcijama osoba i njihovom međusobnom preoblikovanju? To su neka od pitanja kojih se dotaknuo Kushner u tekstu zahtjevnom intelektualno i emotivno za publiku i za glumca. Zapravo Glumicu, prvakinju Narodnog pozorišta iz Beograda Dušanku Glid Stojanović, koja u režiji Željka Đukića čitav komad izvodi sjedeći. Dakle s minimumom pokreta, ali maksimumom ekspresije u izrazu i glasu.

Kvalitetu teksta i izvrsnu izvedbu prepoznala je i publika, kao i neprimjerenost prostora - klaustar samostana na Trsatu ovoga je puta doista bio nesretan izbor jer izvedbu nisu mogli cjelovito doživjeti svi koji nisu sjedili u prva dva reda.

Poslušajte što kažu neki od gledatelja:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.