Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sjajna glumačka ostvarenja: dvostruke nagrade

12.05.2013.

00:39

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvije glavne nagrade XX. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci putovat će u Vilnius u Litvu, objavljeno je noćas na zatvaranju Festivala. Oskaras Koršunovas je najbolji redatelj, a njegova 'Miranda' po motivima Shakespeareove 'Oluje' najbolja je predstava.

Stručni sud, u kojem su bile glumice Helena Buljan, Rada Đuričin i Elvia Nachinovich, sve su glumačke nagrade dodijelile u parovima. Edita Karađole u ulozi Majke u predstavi Dabogda te majka rodila HKD teatra i riječkog HNK te Sandra Lončarić Tankosić, Kći u predstavi Unterstadt osječkog HNK najbolje su glumice. Ozren Grabarić, Artur Ui u predstavi Cabaret Brecht - Zadrživi uspon Artura Uija Kazališta Ulysses, i Nikola Ristanovski, Moliere u predstavi Moliereov život Makedonskoga narodnog teatra, najbolji su glumci. Nela Kocsis, Lidija u predstavi Fine mrtve djevojke GDK Gavella i Mladen Vasary, Glumac u predstavi Cabaret Brecht tumačili su najbolje epizode. Najbolji mladi glumac je Živko Anočić, Daniel u predstavi Fine mrtve djevojke.

Nagrada za nabolju dramatizaciju pripala je Tatjani Mandić Rigonat za prilagodbu romana Vedrane Rudan Dabogda te majka rodila, a žiri je odlučio nagraditi i najbolji suvremeni tekst Mate Matišića Fine mrtve djevojke. Specijalnu nagradu dodijelile su i za timski rad najmlađoj festivalskoj autorskoj ekipi predstave Pedeset udaraca Ateljea 212. 

Deni Šesnić nagrađen je za oblikovanje scene i svjetla u predstavi Cabaret Brecht što je izvedena, podsjećamo, u skladištu 41 u luci Baroš. Nagrada za kostimografiju pripala je Sandri Dekanić za rad u predstavi Božić kod Ivanovih Slovenskog narodnog gledališča. Za autorsku i izbor glazbe u predstavi Unterstadt nagrađen je Igor Valeri.  

Po sudu festivalske publike najbolja je bila predstava Dabogda te majka rodila, koprodukcija HKD teatra i riječkog HNK, s ocjenom 4,73.

Program je zaključio ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda predstavom Othello u režiji Miloša Lolića. Publika ih je nagradila ocjenom 4,10, a za okruglim stolom razgovaralo se o transformaciji Othella i o tome kako mu Jago u tome pomaže. Poslušajte kroniku što ju je pripremila Tatjana Sandalj:     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.