Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sjón u Rijeci predstavio roman "Plava lisica"

10.06.2016.

10:51

Autor: Ivica Vrkić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na vRIsak je s Islanda došao pisac umjetničkog imena Sjón koji je prava spisateljska zvijezda, ali i čovjek poznat kao autor tekstova nekih od najpoznatijih pjesama glazbenice i umjetnice Björk. Prije nastupa pred književnom publikom navratio je i do Radio Rijeke.

Na ovogodišnjem vRIsku, devetom riječkom sajmu knjiga i festivalu autora, gostuju gotovo svi hrvatski autori koji su u posljednjih šest mjeseci objavili zapaženu knjigu, a predstavljaju se i nove važne knjige gostiju iz regije, knjige koje prelaze granice i o kojima smo čitali prije nego što su objavljene u Hrvatskoj. U europskom programu nastupaju pisci iz Slovačke, Grčke, Cipra, Bugarske, Finske, Estonije i Islanda. S tog nam je otoka došao pisac umjetničkog imena Sjón koji je prava spisateljska zvijezda, ali i čovjek poznat kao autor tekstova nekih od najpoznatijih pjesama glazbenice i umjetnice Björk.

Punim imenom Sigurjon Birgir Sigurdsson, Sjón je rođen u islandskoj prijestolnici Reykjaviku 1962. Slavni prozaist, pjesnik i tekstopisac već je s 15 godina objavio prvu zbirku poezije, jedan je od pokretača moderne islandske kulturne scene i jedan od osnivača neonadrealističke skupine Meduza. Napisao je sedam romana, od kojih je najpoznatija "Plava lisica" za koju je osvojio prestižnu književnu nagradu Nordijskog vijeća 2005. godine.

Posljednji roman "Mjesečev kamen - dječak koji to nikad nije bio" osvojio je sve književne nagrade na Islandu. Sjónova poezija prevedena je na dvadesetak jezika, a suradnja s redateljem Larsom von Trierom na filmu "Ples u tami" donijela mu je i nominaciju za nagradu Oscar. Sjón je predsjednik islandskog PEN-a, a trenutačno živi i radi u Reykjaviku.

Uoči nastupa na vRIsku, Sjón je svratio u studio Radio Rijeke, a s njim je tom prilikom razgovarao Ivica Vrkić, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.