Hrvatski radio

Radio Rijeka

Slaven Tolj: "Nije dobro kad se uništavaju umjetničke instalacije!"

12.01.2020.

14:15

Autor: HRT - Radio Rijeka

Sve što je ostalo od umjetničke instalacije (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Sve što je ostalo od umjetničke instalacije (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Nakon sinoćnjeg požara u kojem je izgorio umjetnički rad Ivana Kožarića "Stog sijena", postavljen na Trgu 128. brigade u središtu grada kao dio programa Europske prijestolnice kulture, stigla je izjava ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci Slavena Tolja. Prenosimo je u cijelosti:

"Žao mi je što je uništen Kožarićev rad.

Izazivao je polemike i rasprave od trenutka postavljanja i dobro je da umjetnost izaziva pažnju i otvara diskusiju.

Ali nije dobro kad se umjetničke instalacije uništavaju.

Ovaj je rad bio dio programske cjeline Doba moći i njegov je smisao bio pobuditi pažnju, simbolizirati odnos ruralno-urbano, propitati spremnost urbane Rijeke na toleranciju prema neočekivanoj ruralnoj pojavi usred grada. I komentari koji su se pojavili, rasprave koje je instalacija potakla bile su dobre, kritične, zanimljive, ozbiljne, pa i duhovite.

No, kratko su trajale jer očito je netko imao posve destruktivnu motivaciju i osjećao krajnju netrpeljivost prema stogu sijena u gradu. U najmanju ruku je neobično vidjeti, da ne kažem zastrašujuće, do koje mjere rušilačka energija može biti moćna.

Teme koje će u programskom pravcu Doba moći donijeti i otvarati projekt Europske prijestolnice kulture bit će nam ogledalo za suočavanje ne samo s prošlošću, nego i sa suvremenošću koju živimo. Ovo je, nažalost, jedan od takvih trenutaka.

Uvjeren sam da je svima koji su o ovom Kožarićevom radu proteklih dana govorili iz bilo koje pozicije, ovaj čin uništenja skulpture gorak.

I zato osuđujem ovo krajnje uništavanje i besmislenu destrukciju.

U kontaktu smo s obitelji Ivana Kožarića koja je također zaprepaštena uništavanjem instalacije. Ivan Kožarić je umjetnik koji ima 98 godina i iz poštovanja prema njegovoj umjetničkoj veličini potrudit ćemo se ovu instalaciju iznova postaviti", stoji u priopćenju Slavena Tolja, ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Stog sijena Ivana Kožarića (Foto: Nel Pavletić / HRT - Radio Rijeka)

Stog sijena Ivana Kožarića (Foto: Nel Pavletić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.