Hrvatski radio

Radio Rijeka

Slobodan Šijan: Volim bezobrazluk koji omogućuje humor

13.02.2016.

14:04

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi projekt, ili bolje rečeno - stalna ponuda riječkoga Art-kina Croatia je knjižnica za članove filmskoga kluba. Osim knjiga i časopisa o filmovima, ondje se mogu posuđivati i filmovi u suvremenom obliku, na DVD-ima. Knjižnicu je otvorio poznati srpski redatelj Slobodan Šijan.

Jutro nakon što je svojim dolaskom uveličao otvorenje Knjižnice Art-kina Croatia, redatelj Slobodan Šijan došao je i do našeg studija na subotnju jutarnju kavu. Na ispijanje toga gorkog napitka "navukle" su ga davno kolegice u radijskoj montaži, ali dodaje da, iako je pokušavao, nikada nije propušio. Malo kome nisu poznati Šijanovi filmovi: Maratonci trče počasni krugKo to tamo peva i Davitelj protiv davitelja

Riječka publika sinoć je vidjela nekoliko njegovih, kako kaže, dosta hermetičnih, ranih, eksperimentalnih filmova, ali i saznala ponešto o Šijanovim dvjema knjigama: Filmus i Tom. Drugi govori o performeru Tomu Gotovcu, njegovu velikom prijatelju koji je mladome Šijanu približio američke filmove. Ugodno je iznenađen našim Art-kinom: ima dobar prostor, ali i visoku kvalitetu projekcija.

Slobodan Šijan prvo je završio Akademiju likovnih umjetnosti i tako postao akademski slikar. Tek nakon toga upisao je studij filmske režije. Na to se odlučio kada je čuo da će klasu voditi poznati redatelj Živojin Pavlović, čije je filmove nešto ranije pogledao i jako su mu se svidjeli. Bili su to, kaže, među prvim domaćim filmovima koji su na njega ostavili snažan dojam. Prijavio se, "upao" među nekoliko odabranih, završio i - uspio u redateljskom radu.

U svojim filmovima Šijan se služi humorom, i to uglavnom crnim. Tako je jer, kaže, voli bezobrazluk koji humor omogućuje i ljudima je lakše plasirati čak i neke ozbiljnije teme šaljivim pristupom. Dosad je puno putovao svijetom, a putuje i danas. Voli svratiti u lokalna kina i knjižnici. Često je u SAD-u, u Kaliforniji, jer mu ondje živi kći. Baš i ne voli gledati televizijske serije, a jedna od rijetkih koju je duže pratio, sa suprugom, bila je Obitelj Soprano.

Poslušajte što je sve našoj Jeleni Butković uz kavu, pred mikrofonom, ispričao poznati srpski redatelj Slobodan Šijan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.