Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sporedni putevi četiri otoka pod naslovom "Kvarnerski otoci pješice i biciklom"

30.11.2022.

12:09

Autor: Tatjana Sandalj

Ulomak naslovnice knjige

Ulomak naslovnice knjige

Foto: - / Gradska knjižnica Rijeka

Knjiga "Kvarnerski otoci pješice i biciklom" Lare Černicki i Staše Forenbahera bit će predstavljena u trsatskom ogranku Gradske knjižnice Rijeka u srijedu u 18 sati. Više o knjizi doznali smo od Forenbahera u emisiji Tris. 

Pisali su najprije "Starim cestama do mora", pa "Starim cestama preko Velebita", a onda i "Kratke šetnje u prošlost". Nakon toga su Lara Černicki i Stašo Forenbaher, šetači i biciklisti, istraživači, a onda i autori, interes usmjerili na kvarnerske otoke. 


Rezultat je još jedna knjiiga koja, kaže Forenbaher, nije baš zgodna za nositi ili slati po svijetu, ali zato obiluje zanimljivim informacijama, stručnim opisima, detaljnim uputama i kartama te fotografijama.


Knjiga "Kvarnerski otoci pješice i biciklom" ima četiri poglavlja, a svako govori o jednom od četiri velika kvarnerska otoka: Krk, Cres, Lošinj i Rab. U poglavlje o Krku uključen je i nenaseljeni otok Prvić, a poglavlje o Lošinju obuhvaća i otočiće lošinjskog arhipelaga: Ilovik sa Svetim Petrom, Susak i Unije. 


Forenbaher ističe da se u knjizi ne spominju glavni gradovi otoka, ne zato što nisu zanimljivi, nego zato što su htjeli pokazati koliko zanimljivi mogu biti sporedni ili putevi kojima se danas rijetko ide. Veselilo ih je kada su se vraćali na pojedine lokacije i otkrivali da su ih turističke zajednice u međuvremenu krenule revitalizirati. 


Autori su otoke obilazili pune dvije godine, šetali su se i vozili biciklima od uvale do uvale, šumskim drumovima i kamenitim visoravnima. Tumarali su starim putevima i nailazili na napuštene pastirske zaselke, ruševne crkve bez zvonika, velike obzidane lokve i brojna gumna, skrovite uvale bez kupača i kamene gomile koje su na vrhovima s najljepšim vidicima ostavili za sobom davni prastanovnici otoka. 


Kome su sve knjigu namijenili, pitala je Neva Funčić Forenbahera u razgovoru što ga možete preslušati u nastavku:

O ljepoti starih skrivenih staza...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.