Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stari običaji: ivanjske kresnice u Delnicama

24.06.2015.

13:27

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Delnicama se danas obilježava dan mjesnog i župnog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja. Ta je blagdanska tradicija u prošlosti iznjedrila i neke zanimljive narodne običaje, poput ivanjskih kresnica koje se svake godine, pa tako i ove, prigodno uprizoruju.

U davna bi se vremena, kaže predaja, neudane delničke djevojke odijevale  u bijele haljine, odlazile u polje te tamo plele cvjetne vijence od ivančica. S tim bi vijencima na glavi te svijećom u ruci potom odlazile do prve kuće prekrivene redovima šindre, drvenog pokrova kojima su se nekad prekrivala krovišta starih delničkih kuća.

Djevojke bi potom ispletene vijence od cvijeća bacale prema krovu, a prema tome na kojem bi se redu pokrova vijenac zadržao, predviđalo se za koliko će se godina pojedina djevojka udati. 

Dakako, cilj toga nije bilo proricanje točnog odgovora, već je na taj način djevojka diskretno dala do znanja da je zaljubljena i da priželjkuje skoru udaju. Običaj ivanjskih kresnica se u Delnicama prigodno uprizoruje svake godine na Ivanje, ispred kuće Rački, na kojoj su sačuvana obilježja tradicijske graditeljske baštine. Javlja Nenad Lučić:   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.