Hrvatski radio

Radio Rijeka

STIFF: nagrade najboljim igranim, dokumentarnim i animiranim filmovima

17.10.2016.

10:07

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proglašenjem pobjedničkih filmova u tri festivalske kategorije - animirani, igrani i dokumentarni film - završio je treći Međunarodni studentski filmski festival. U konkurenciji je bilo 47 filmova, a prijave su stigle iz više od 50 zemalja svijeta.

Festivalski žiri u svakoj kategoriji činila su po tri člana: filmski profesionalac iz Hrvatske, prošlogodišnji pobjednik kategorije te student Sveučilišta u Rijeci. Žiri, koji je odlučivao o pobjedničkom filmu u kategoriji animirani film - Jelena OrozChintis Lundgren i Lucija Polonijo, za pobjednika kategorije odabrao je film Cowboyland / Zemlja Kauboja slovačkoga redatelja Davida Stumpfa.

Ovaj film nagradu je, prema obrazloženju žirija, zaslužio zbog svježega pristupa vestern-žanru, sjajnoga dizajna i zanimljive režije. Također, žiri je podijelio i dva posebna priznanja dvama izraelskim filmovima - Alaska / Aljaska (Or Drori i Yarin Kaplan) te Mirrors / Zrcala (Lee Dror i Yali Herbet).

Dejan DurićAnja Kavić i Sendi Bakotić, žiri igranoga filma, pobjedničkim filmom proglasio je film Ameryka / Amerika, poljske redateljice Aleksandre Terpińske. U obrazloženju ističu da "izvrsno napisan i strukturiran scenarij, sigurna režija, odlična fotografija koja mračnim tonovima atmosferično ocrtava neuglednu i zaboravljenu provinciju te njezinu beznadnost, kao i uvjerljiva gluma dviju glumica upućuju na zaključak da je Ameryka umjetnički cjelovito i zaokruženo djelo". Film hrvatske redateljice Judite Gamulin Cvijeće dobio je posebno priznanje žirija.

Pobjednički film u kategoriji dokumentarnog filma, The Nest / Gnijezdo, slovačke redateljice Kristine Leidenfrostove, odabrao je žiri u sastavu Sabina KrešićStuart Edwards i Valentina Botica. Odluku su objasnili kao: "Očaravajći i ponekad komični pogled na dinamiku odnosa starijeg bračnog para kojima su djeca sve u životu. Pažljivo i odmjereno pričanje priče koje žonglira osjećajima tuge i humorom istovremeno postižući prekrasno vizualno iskustvo kroz subtilnu kameru i pažljivo odmjereni ritam." Film Glances of ClosedEyes / Pogled zatvorenih očiju srpske redateljice Dore Filipović dobio je posebno priznanje žirija.

Posebno priznanje selektorica i programskih urednica 3. STIFF-a, Sanje Marjanović i Maše Drndić, u kategoriji Domaćini dobio je film Zauvijek Monike Rusak, dok je nagradu publike uvjerljivo osvojio norveški dokumentarni film Albatros redatelja Sverrea Kvammea.

Ove godine rekordan je broj gledalaca uživao u filmovima i drugim festivalskim događanjima, istaknule su Drndić i Marjanović. U samo tri dana, koliko je festival trajao, publika je mogla vidjeti ukupno 47 recentnih studentskih filmskih i animiranih radova, koji su selektirani između filmova pristiglih iz više od 50 zemalja svijeta. 20 je bilo igranih, 16 dokumentarnih i 11 animiranih filmova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.