Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stipendiju HDS-a za mlade skladatelje dobio 12-godišnji Frano Živković

21.02.2017.

18:38

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stipendija fonda Rudolf i Margita Matz za 2017. godinu dodijeljena je, u iznosu od 20 tisuća kuna, dvanaestogodišnjem Frani Živkoviću, priopćilo je Hrvatsko društvo skladatelja. Mladi Riječanin gitaru svira od druge godine, a s deset je objavio prvi autorski album.

U natječaju fonda Rudolf i Margita Matz za projekte i stipendiranje mladih skladatelja do 30 godina starosti u 2017. godini izdvojeno je 40.000 kuna. Fond Matz financiran je od autorskih prava Rudolfa Matza koja su supružnici oporučno ostavili Hravtskome društvu skldatelja, uz obvezu da se sredstva koriste za pomoć hrvatskim skladateljima. 

Predsjedništvo Hrvatskog društva skladatelja donosi odluku na prijedlog stručnog povjerenstva. Na natječaj su u propisanom roku pristigle dvije prijave. Tročlano Stručno povjerenstvo u sastavu akademik Zoran Juranić (predsjednik), Berislav Šipuš i Tomislav Uhlik zauzelo je stajalište da se dodijeli samo jedna stipendija stimulacija u iznosu od 20.000 kuna i to Frani Živkoviću iz Rijeke.

S obzirom da se radi o vrlo mladom i iznimno talentiranom autoru, Stručno povjerenstvo je mišljenja da će unatoč mladosti kandidata ova stipendija pridonijeti mogućnostima njegovog daljnjeg školovanja i napretka, navodi se.

Frano Živković rođen je 2005. godine u Rijeci. Gitaru je počeo svirati s dvije, a prvi samostalni koncert održao je s pet godina. Do sada je održao više od 200 javnih nastupa, uključujući i gostovanja sa svjetski poznatim glazbenicima kao što su Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Zucchero ili Los Angeles Guitar Quartet.

Dobitnik je i više nagrada na natjecanjima mladih glazbenika. Napisao je niz skladbi za gitaru, ali i za gudački orkestar te pisao obrade i aranžmane. S deset godina objavio je prvi autorski album pod nazivom "It's a Secret", navodi se u priopćenju HDS-a. Prisjetimo se Franova gostovanja u studiju Radio Rijeke u prosincu 2015.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.