Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što da vam netko u busu doda papirić s porukom?

16.01.2015.

18:52

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ako ste se u prosincu vozili riječkim autobusima, i to jedinicom od Pećina do Kantride, mogli ste doživjeti neobične stvari...

Recimo, netko vam je mogao dodati papirić s porukom, ili je mogao početi oponašati vaše pokrete i držanje, dati vam jastučić da udobnije sjedite; možda ste pronašli neko pismo, ili je vaš lik u prozoru autobusa bio uokviren titlovima ozdola i tabletićem koji visi s vrha, pa ste izgledali kao na ekranu starog televizora...

Sve je to bilo zbog zanimljive umjetničke akcije TransportART, čiji sažetak još do nedjelje možemo pogledati u Malom salonu. Akciju su osmislile i provele studentice riječke Akademije primijenjenih umjetnosti: Nevena ŽivićIvona MaslakElizabeta MočibobLucija UkićSanja Gergorić i Marga Božanić.

Htjele su ispitati je li umjetnost, koja nije samo dekorativna, uopće moguća u javnom prostoru kao što je gradski autobus. Nakon poduljih pregovora s Autotrolejom, uspjele su izvesti devet radova.

Primjerice, jednog su dana osam sati bilježile tko je sve sjeo na jednu od stolica u autobusu - kao svojevrsne dnevničke bilješke o radnom danu jednog autobusnog sjedala. Potom su to kao pismo ostavile na sjedištu da ga pronađe neki budući putnik, uz pitanje - razmišljate li ikad tko je tu sjedio prije vas i tko će sjediti nakon što se ustanete?

Najveseliji dio bio je onaj s post-it papirićima s porukama koje su dodavale putnicima oko sebe kako bi potaknule komunikaciju - nešto poput chata na šarenim papirićima. U sredini u kojoj obično ne razgovaramo s ljudima oko sebe, naišle su na gotovo stopostotni odaziv koji je poprilično uveselio atmosferu i vožnju, ne samo putnicima nego i vozačima autobusa.

Okušale su se i u etiketiranju - na stražnju stranu naslona sjedala pričvrstile su pločice s ugraviranim natpisima različitih društvenih etiketa (rasnih, nacionalnih, rodnih, seksualnih...) koji se nerijetko koriste i u pogrdnom značenju. Neki su se putnici na to nasmijali, neki premjestili, neki naljutili... Nije prošlo dugo i od 30 postavljenih pločica gotovo sve su bile skinute (ostale su samo dvije).

Tiskale su i plakat "Marga se šverca", kao i naljepnice kojima bi se označila posebna mjesta - jedna za djevojke koja imaju mjesečnicu, a druga za dečke kojima su vibracije autobusa izazvale erekciju. Budući da im taj rad nadležni nisu odobrili, na izložbi ih dijele posjetiteljima koji ih onda mogu sami zalijepiti gdje i kad požele - te na taj način, poput urbane gerile, nastaviti izvođenje projekta TransportART.

Ali najviše od svega putnicima se svidjelo kad su umjetnice jednostavno dijelile jastučiće za sjedenje. Toga se stalno tražilo još :)

Što su tijekom akcije zapazile, zabilježile, doživjele izložile su u Malom salonu prekjučer, a može se razgledati do nedjelje. Pogledajte kako je to izgledalo u autobusu i poslušajte što nam je o akciji ispričala Sanja Gergorić - za početak nas je zanimalo zašto baš linija 1, a ne recimo šestica ili dvojka:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.