Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što je u objektivu mladih s Krka, Murtera, Cresa i Paga?

31.01.2017.

10:14

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji riječke udruge Filmaktiv, mladi s Krka, Murtera, Cresa i Paga tijekom prošle godine naučili su kako snimiti video. Kojim su se temama bavili i kakvi su filmovi nastali u radionici Otoci 2016.?

Mladi s Krka, Murtera, Cresa i Paga naučili su tijekom prošle godine kako izraditi kratki dokumentarni, namjenski i eksperimentalni video, u sklopu radionice Otoci 2016. koju su osmislili i održali članovi riječke udruge Filmaktiv.

Nastali filmovi odnedavno se mogu pogledati na Vimeo kanalu Udruge Filmaktiv: Krk: "Inkubator"Murter: "Murterske kronike"Cres: "Legenda o creskom Minotauru"Pag: "Špuga".

Cilj radionica bio je decentraliziranom suradnjom utjecati na uključivanje mladih iz izoliranih zajednica, kakve su otoci, u proizvodnju kulturnih sadržaja. Filmaktiv je na projektu surađivao s lokalnim organizacijama civilnog društva, udrugom Kreativni Krk, Ruta iz Cresa, Argonauta s Murtera i Bataja na Pagu.

Edukacije su održane u četiri višednevne radionice na kojima je ukupno 21 mladih prošlo kroz teorijski uvod u filmski jezik i filmska izražajna sredstva. Osim toga upoznali su se s tehničkim mogućnostima, pisali scenarij i prošli kroz pretprodukcijsku pripremu, a na kraju snimali i montirali video radove. Teme za animirane, igrane i dokumentarne završne radove birali su sami mladi autori. 

Projekt Otoci 2016. podržali su Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija i Zaklada Kultura nova. 

Kako bi ove godine radionice trebale biti organizirane deseti put u Filmaktivu planiraju izdavanje kompilacije filmova kako bi bili dostupni i bez interneta. Radionice Otoci 2016. vodila je Sara Salamon s kojom je razgovarao Saša Vuksan, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.