Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što je volio igrati Fiorello La Guardia?

11.12.2015.

16:37

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan, 11. prosinca 1882. godine, rođen je u New Yorku Fiorello La Guardia, jedan od najomiljenijih gradonačelnika New Yorka koji je prije uspješne gradonačelničke karijere radio u Rijeci kao američki diplomat od 1904. do 1906. godine.

Fiorello La Guardia je u svojoj karijeri izuzetno brinuo za ugrožene dijelove stanovništva, pa je odmah po dolasku u Rijeku zabranio ukrcaj na brodove emigrantima koji boluju od težih bolesti. Uposlio je riječke liječnike na njihovom pregledu, te je na taj način na stotine ljudi poštedio mukotrpnog puta do New Yorka odakle bi ih, tako bolesne, vratili u domovinu.

Puno godina kasnije kao gradonačelnik New Yorka zalagat će se za uklanjanje slumova, sirotinjskih četvrti i za unapređivanje javnog zdravstva. Bio je poznat i kao borac protiv birokracije i zaštitnik pojedinačnih građanskih prava.

Iz doba dok je radio kao konzularni agent u Rijeci ostala je zapisana anegdota kada je u Rijeku stigla nadvojvotkinja Marija Josipa, bliska rođakinja cara Austro-Ugarske Monarhije. Netko je došao na ideju da emigrante ukrca tri dana ranije na brod Panonia kako bi visoka gošća mogla prisustvovati nesvakidašnjem događaju. La Guardia je, međutim, odbio izdati službeno zdravstveno odobrenje ne dopustivši tako da pet stotina emigranata boravi na brodu tri dana i tri noći prije nego će brod isploviti.

La Guardia je stanovao na Korzu, kućni broj 2, drugi kat. Volio je društvo, pivo, kavane, sport, žene, jedan ljubomorni zaručnik njegove pratilje s maskenbala čak ga je bio izazvao na dvoboj mačevima do kojeg ipak nije došlo.

Osim na njemačkom, engleskom, talijanskom i francuskom jeziku sporazumijevao se i na hrvatskom jeziku, pa je nakon povratka u Ameriku jedno vrijeme radio i kao tumač za hrvatski jezik. Završio je pravni studij, otvorio odvjetnički ured, ušao u politiku i postao član Kongresa da bi gradonačelnikom New Yorka postao 1933. godine. Stekao je veliku popularnost, zvali su ga The Little Flower (Mali Cvijet), racionalizirao je gradsku upravu, brinuo se za uljepšavanje grada, izgradnju značajnih objekata, između ostalih i zračne gradske luke koja će kasnije nositi njegovo ime. Umro je 20.rujna 1947. u Bronxu u 64 godini.

U emisiji Tri zmaja pitali smo vas koje sale je La Guardia redovito posjećivao u Rijeci. A odgovor ste znali: sale za bilijar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.