Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što muzeji imaju za reći o sportu? Priprema, pozor, sad: Noć muzeja!

26.01.2018.

12:04

Autor: Hina

Što muzeji imaju za reći o sportu? Priprema, pozor, sad: Noć muzeja!

Što muzeji imaju za reći o sportu? Priprema, pozor, sad: Noć muzeja!

Foto: - / -

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja otvorit će izložbu o ronilaštvu na Kvarneru, a Prirodoslovni muzej Rijeka predstavit će alpinističke, speleološke i ronilačke podvige u terenskim istraživanjima svojih djelatnika - jer tema je ovogodišnje Noći muzeja, u petak 26. siječnja - sport.

Bit će tu i kratke edukativne radionice za djecu i obitelji o ronjenju i alpinizmu, opremi i instrumentima te demonstracija speleoloških tehnika uživo. Osim toga, Prirodoslovni muzej Rijeka i ove godine organizira odlazak autobusom iz Rijeke u svoju podružnicu u kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi.

Usput će se zaustaviti u Brodu Moravicama i selu Kuti, u kojem se nalazi dugovječna Hrvatska čitaonica. I u Brodu na Kupi otvorit će se izložbe posvećene istraživanju podzemlja, najavljeno je danas u Rijeci.

Pomorski i povijesni muzej otvorit će izložbu o ronilaštvu na Kvarneru, od početaka do današnjih dana, a tijekom cijele večeri priredit će mnoštvo radionica o kretanju, sportskim aktivnostima, tehnikama disanja i plesu. U Noć muzeja u Rijeci uključit će se brojni muzeji, srodne ustanove i klubovi.

Muzej grada Rijeke poseban će program prirediti u izložbenom prostoru kod Trga Žabica, gdje je postavljena izložba "Prvi na svijetu - 150 godina riječkog torpeda". Uz razgledavanje postava, posjetitelji će se moći zabaviti uz glazbeni nastup Davora Tolje i benda Whiteheads te gošće Slađane Milošević.

U svom sjedištu Muzej grada Rijeke omogućit će razgledavanje tekućih izložbi "Pazi! Oštar pas!", izbor karikatura o riječkoj političkoj situaciji u prvoj polovici 20. stoljeća, te "Nekad prije Ikee" i "Glazbeni vremeplov", s predmetima iz muzejske Glazbene zbirke i Zbirke umjetničkog obrta.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti otvorit će ulaz za sve posjetitelje na aktualnoj izložbi "Crne krabulje", na kojoj izlaže 12 umjetnika koji se bave migracijama. Ispred ulaza u MMSU bit će postavljena instalacija Kate Mijatović "Cargo Transfer" koja se nastavlja na njezine radove istraživanja područja sna i nesvjesnosti. Umjetnica će postaviti svoju bijelu venecijansku gondolu natovarenu ugljenom. 

U riječku Noć muzeja uključit će se i Sveučilišna knjižnica Rijeka s "Glagoljaškim maratonom", projekcijama, predavanjima i radionicama u stalnom postavu "Glagoljica", zatim Fotoklub Rijeka u Galeriji Principij izložbom o 120 godina hobističke fotografije u Rijeci, izložbom najbolje ocijenjenih sportskih fotografija na dosadašnjim natječajima "Odlučujući trenutak" te sportskim aktivnostima poput natjecanja u košarkaškim slobodnim bacanjima.

Hrvatski muzej turizma u Opatiji otvorit će izložbu o životu i radu dr. Juliusa Glaxa, pionira lječilišnog i wellness turizma na Kvarneru, a bit će moguće razgledati i novu izložbu skulptura i projekta Islamskog centra u Rijeci Dušana Džamonje

Trinaesto izdanje Noći muzeja, od 18 sati pa sve do jedan sat iza ponoći, održat će se večeras u više od 200 muzeja, galerija, ustanova, udruga i klubova u više od 100 hrvatskih gradova. U Primorsko-goranskoj županiji posjetitelje očekuju na više od 25 lokacija, a za sve je ulaz besplatan. Detaljni program za Rijeku i okolicu pogledajte ovdje, a djelić bogatog programa donosi Korado Vujnović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.