Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što nudi ciklus novog švedskog filma u riječkom Art-kinu?

24.02.2016.

09:53

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stockholm i međuljudski odnosi tema je ciklusa novog švedskog filma u Art-kinu Croatia od 24. do 29. veljače. Ciklus otvara priča kontroverzne švedske umjetnice Anne Odell koja filmom "Godišnjica mature" odgovara svima iz svoje škole koji su je zlostavljali i nisu pozvali na obljetnicu mature.

"Godišnjica mature" otvara ciklus u srijedu, 24. veljače u 20 sati. Kontroverzna švedska umjetnica Anna Odell igra samu sebe u igranofilmskom debiju, višestruko nagrađivanom i u Švedskoj i na inozemnim festivalima. Što se dogodi kada netko, od koga se to ne očekuje, počinje preispitivati stari hijerarhijski poredak i pravila? Film kao da odgovara na pitanje koliko se daleko mora ići da bi se definitivno prevršila svaka mjera.

Koliko svjetla nam je potrebno da bismo se vidjeli? A koliko tame da bismo se usudili upoznati... "Štokholmske priče" je moderna humoristična drama s nekoliko paralelnih radnji o petero ljudi čiji se životni putevi igrom slučaja povežu tijekom nekoliko kišnih dana u studenome.

Je li u redu baciti staru vjenčanicu? Što učiniti s kristalnim čašama koje nitko ne želi? "Rastava" je tragikomični dokumentarac o zadnjim trenucima dugotrajnog braka.

"Ne plači" prati Påla koji sanja o glazbenoj karijeri, no na putu prema uspjehu stoji mu jedna prepreka - on sam. Slijedimo Påla na emocijskom putovanju kroz prijateljstvo i nevolje, ljubav i izdaju što ga naposljetku dovode do pronalaska vlastita zvanja.

"Hotel" prati Eriku koja ima sve: dobar posao, mnoštvo prijatelja i sigurnu ljubavnu vezu, no jednoga se dana sve to raspadne... Erika počinje sa psiho terapijom i sreće druge ljude koji pate od različitih trauma. U terapijskoj grupi postavljeno je pitanje: zašto nije dopušteno osjećati se dobro? Cijela grupa odluči otići na mjesto gdje mogu biti potpuno anonimni; mjesto na kojemu mogu ponovno stvoriti svoje osobnosti i postati tko god žele – prijavljuju se kao gosti u različite hotele. 

U filmu "Nepozvani kod Bergmana" neki od najpoznatijih redatelja i glumaca: Clare DenisLars von TrierWoody AllenLaura DernFrancis Ford Coppola, Takeshi KitanoHolly HunterWes AndersonRobert De NiroMartin ScorseseRidley Scott... govore o odnosu s demonom redatelja i njegovim filmovima. Posljednji film Ciklusa novog švedskog filma na repertoaru je u ponedjeljak 29. veljače, u 18 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.