Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što se u riječkoj kulturi financira iz proračuna?

20.12.2013.

15:06

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ustanove kulture u vlasništvu Grada neće morati plaćati najam za korištenje gradskih prostora, HDLU će dobiti veći galerijski prostor u Verdijevoj ulici, a stigao je i novac iz EU fondova.

Iz proračuna će se s tri stipendije sufinancirati poticanje književnog stvaralaštva. Prostor Palacha preuredit će se za potrebe Studentskoga kulturnoga centra, a čeka se natječaj Ministarstva kulture za kandidaturu za europsku prijestolnicu kulture.

Šest milijuna kuna iz gradskoga proračuna, a ostatak od Minstarstva kulture, ići će za uređenje bivšeg Benčića. Uskoro kreće rekonstrukcija krova ciglene zgrade i uređenje H-objekta u koji će se preseliti MMSU.

Radovi na riječkom Principiju samo što nisu završeni, a otvorenje se očekuje u siječnju. Dva milijuna kuna namijenjena su za obnovu pročelja u zaštićenoj gradskoj zoni. Slijedi početak radova na zgradi HNK – zamijenit će se stolarija i sanirati kapilarme vlage.

Odjel gradske uprave za kulturu pohvalio se i netom dobivenim europskim novcem - nešto više od 348 tisuća eura namijenjeno je projektu Creative Start Up. Riječ je o razvoju kulturnih i kreativnih industrija te poticanju mladih kreativaca iz regije, među ostalim i za projekt Republike, za koji je već proračunom osigurano 180 tisuća kuna.

Pročelnik Ivan Šarar prokomentiro je loš javni odjek manifestacije Republika: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.