Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što se zbiva na crnogorskoj književnoj sceni? Saznajte u "Ex Librisu"!

03.03.2016.

14:27

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kao nastavak suradnje između crnogorskih i hrvatskih pisaca, sutra (petak) u 19 sati u antikvarijatu knjižari "Ex Libris" u Rijeci bit će predstavljeno troje crnogorskih književnika: Dragana Tripković, Milorad Popović i Andrej Nikolaidis.

Riječ je o višestruko nagrađivanim autorima triju generacija i književnih poetika, jednima od najvažnijih koji pišu na crnogorskome jeziku, nagrađenima brojnim priznanjima u Crnoj Gori i inozemstvu. Cetinjanka Dragana Tripković (1984.) je dramaturginja, producentica, pjesnikinja, novinarka i kritičarka. Iza nje su četiri zbirke pjesama, a njezina je poezija prevođena na engleski, ruski, poljski, njemački, talijanski, letonski i albanski jezik.

Milorad Popović (1957.) autor je osam knjiga poezije i dvije knjige eseja na temu crnogorskoga nacionalnog pitanja. Za roman "Karnera" je 2013. godine dobio uglednu nagradu "Meša Selimović", a djela su mu prevođena na brojne strane jezike. 

Andrej Nikolaidis (Sarajevo, 1974.) objavljivao je u The Guardianu, Al Jazeeri, Mladini… Njegova proza uvrštena je u antologiju "Best European Fiction 2012". Objavio je dva romana i romanesknu trilogiju "Djeca" te knjigu eseja. Dobitnik je Europske nagrade za književnost i crnogorske državne nagrade "Miroslavljevo jevanđelje". Njegovi su romani objavljeni u 16 izdanja na više jezika, između ostalih na engleskome, njemačkom, talijanskom i turskom. Živi u Ulcinju.

Crnogorske književnike predstavit će njihov riječki kolega Milan Zagorac, s kojim razgovara Damir Pijaca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.