Hrvatski radio

Radio Rijeka

Što su to azulejos? Tradicionalna portugalska umjetnost pred riječkom publikom

29.06.2022.

15:58

Autor: Alen Čemeljić

Detalj panela azulejosa

Detalj panela azulejosa

Foto: - / Muzej za umjetnost i obrt

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja, u okviru programa Brdo kulture, otvorena je izložba Azulejos - umjetnost portugalskih keramičkih pločica. Izložba predstavlja dio fundusa Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, a ostat će dostupna publici sve do rujna.

Izložba otvorena u PPMHP-u u Rijeci

Izložba otvorena u PPMHP-u u Rijeci

Foto: - / PPMHP Rijeka

Uz izložbu je vezano više zanimljivih priča.


Pločice su djelo lisabonskih radionica iz 18. stoljeća, a nekad su krasile zidove prostorija zgrade Veleposlanstva bivše SFR Jugoslavije u Portugalu. Zgradu je naslijedila Republika Hrvatska, a pločice su, uz suglasnost portugalskih vlasti, demontirane sa zidova. 


Jedanaest panoa donirano je Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a preostalih šest ostalo je u novoj zgradi Veleposlanstva Republike Hrvatske u Lisabonu.


Povijest portugalskog azulejosa počinje nakon posjeta kralja Manuela I. Španjolskoj krajem 15. stoljeća kad je, impresioniran hispano-moresknim palačama, odlučio svoju rezidenciju u Sintri ukrasiti španjolskim pločicama. 


Pločice su se prvotno uvozile iz Španjolske, potom Italije i Flandrije, ali su tehniku majolike uskoro savladali i domaći majstori da bi azulejos, zahvaljujući angažmanu slikara pri njihovoj izradi, tijekom 18. stoljeća dobio status umjetničkoga djela, a od 2017. odlukom portugalskog parlamenta ima i svoj dan pa je 6. svibnja Nacionalni dan azulejosa u Portugalu.


Naziv za pločice azulejo preuzet je iz španjolskog jezika, a podrijetlo mu je u arapskoj riječi azzelij (al zellige) i znači glatki, ravni kamen. 


Što to možemo vidjeti u Rijeci, govori autorica izložbe Marina Bagarić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke keramike, Zbirke arhitekture i Zbirke oslikane pozlaćene kože MUO, poslušajte:

Kako su azulejosi stigli u Hrvatsku?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.