Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stoljeće ručnog sata: vrijeme na ruci i vrijeme u džepu

15.04.2015.

21:20

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Možete li zamisliti vrijeme bez mjerenja? A znate li da su muškarci pri pojavi prvog muškog ručnog sata rekli da bi radije nosili suknju no ručni sat jer se smatralo da je to samo ženski modni dodatak - sve do Prvoga svjetskog rata?

Još više o uređajima koji nas već dugo podsjećaju na buđenja, sastanke, posao i druge obveze, više ili manje lijepe, doznajte na izložbi Stoljeće ručnog sata, što je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci postavio u suradnji sa zagrebačkim Muzejom za umjetnost i obrt.

Na izložbi čija je autorica Vesna Lovrić Plantić od večeras u izložena 182 primjerka iz fundusa zagrebačkog muzeja, a iz riječkoga četiri sata - jedan ručni i tri džepna sata vrhunskih brendova, čija proizvodnja kontinuirano traje od 18. stoljeća (Breguet & Fils iz 1775. godine), odnosno 19. stoljeća (DuBois et Fils iz 1875. i Patek Philippe iz 1839. godine).

Danas statusni simboli "svakog muškarca koji drži do sebe", satovi su se mijenjali kroz stoljeća i postajali sve sofisticiraniji, no stari satovi i danas plijene pozornost. Izložba je i poticaj građanima u Pomorski i povijesni muzej donesu stare satove i popune zbirku za buduće generacije.

Uz izložbu Stoljeće ručnog sata, koja traje do 30. svibnja, bit će postavljena još jedna - Otkucaji vremena autorice Denis Nepokoj, u koju su se uključili učenici Srednje škola za primijenjenu umjetnost iz Rijeke i Trgovačke i tekstilne škole te djeca iz Dječjeg vrtića Mirta. Tu izložbu možete pogledati do 10. svibnja.

O zanimljivostima vezanim za ručne satove, s autoricama obje izložbe razgovarala je Olivera Vinković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.