Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stotinjak riječkih "kulturnjaka" prosvjedovalo zbog niskih plaća

13.02.2017.

16:48

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Plaće zaposlenika u kulturi Grada Rijeke i do 25 posto su niže od plaća službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada, a Grad Rijeka, odnosno gradonačelnik Vojko Obersnel, odbija da koeficijenti složenosti poslova budu sastavni dio novoga kolektivnog ugovora.

Grad Rijeka jest za kolektivni ugovor, no ne i za to da nazivi radnih mjesta i koeficijent složenosti poslova budu dijelom kolektivnog ugovora, kao što je bilo do sada, navodi se u priopćenju gradonačelnika i Pregovaračkog odbora Grada Rijeke. "Za svaku, pa i najmanju izmjenu odnosno dopunu radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova potrebno je da za isti pregovarački stol sjednu predstavnici osnivača – Grada Rijeke, uprave svih ustanova u kulturi, njihovi sindikalni predstavnici odnosno Sindikat. I laiku je jasno da se u takvoj situaciji automatizmom odustaje od bilo kakve promjene upravo radi sporog, kompliciranog i demotivirajućeg postupka izmjene i dopune kolektivnog ugovora", navodi se u priopćenju kao razlog zbog kojeg u Gradu smatraju da praksu takvoga kolektivnog ugovora treba izmijeniti. (TPČ)

Pred nama je postupak sindikalnog mirenja, istaknula je na konferenciji za novinare ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, na kojoj se okupilo stotinjak riječkih kulturnih djelatnika, glavna tajnica Hrvatskoga sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić.

Navela je razlike u plaćama: "Na spremačici od 1200-1500 kn, na srednjoj stručnoj spremi od 950-1200 kn, na višoj stručnoj spremi do 900 kn, a na visokoj stručnoj spremi, ako ćete gledati tog prvaka, ili nacionalnog prvaka, onda u odnosu na pročelnika razlika seže do 4000 kn. Ako mirenje ne uspije, onda će se sindikati dogovarati dalje. Nema nikakve dileme da ćemo krenuti u one akcije koje su nam zakonom dozvoljene, a da bi bile zakonite, moramo završiti postupak mirenja", rekla je Pilić.

U nastavku poslušajte izjavu i pročitajte dopis koji su Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi te Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske uputili javnosti, kao i zajednički odgovor riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela i Pregovaračkog odbora Grada Rijeke:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.