Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Stranac" u izvođenju studenata glume: Fassbinderov tekst i dalje aktualan

02.03.2016.

12:12

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U izvedbi studenata riječkoga studija Gluma i mediji u Filodrammatici je ovog vikenda premijerno izvedena predstava "Stranac", nastala po tekstovima poznatoga njemačkog redatelja Rainera Wernera Fassbindera.

Napisana davne 1968. godine, predstava je i danas vrlo aktualna, a novo izvođenje priprema se u nedjelju 13. ožujka. U gledalištu je samo 50 mjesta, zbog zahtjeva akustike smanjili smo prostor za publiku, upozorio je u razgovoru za Radio Rijeku, u emisiji "Tris", student treće godine glume Emir Mulalić.

Scena i kostimi su minimalistički, ali je autorska glazba Sandija Bratonje vrlo ekspresivna. "Jednu pjesmu izvodimo bez instrumenata, našim glasovima", pojašnjava Emir koji glumi Južnjaka, Grka koji je u malo njemačko mjesto stigao u potrazi za poslom. "Predstava se može potpuno prenijeti u današnje vrijeme, pedesetogodišnji odmak nije puno promijenio ljudske stavove, strahove i ksenofobiju prema ondašnjim strancima, koja je slična odnosu prema izbjeglicama što stižu u Hrvatsku i Europu", kaže Mulalić. 

Dodaje da u predstavi, koja je na granici eksperimentalnoga kazališta, ima i puno crne komedije i vrlo ekspresivnih prikaza različitih međuljudskih odnosa. Na sceni možemo vidjeti i žilet-žicu ispred svečano postavljenog stola, za kojim se ljudi ponašaju kao da se ne događa ništa strašno. Sudjeluje 13 glumaca, a kroz nekoliko alternacija je svih 14 studenata treće godine uključeno u predstavu. 

"Stranca" je režirao mladi Aleksandar Švabić, uz asistenciju Jerka Marčića, glumca riječkoga HNK. Glumački tim predstave očekuje i posljednji semestar preddiplomskog studija Gluma i mediji, koji je upravo danas počeo na Sveučilištu u Rijeci. "To za nas znači i pripremu diplomskih predstava. Podijelit ćemo se u manje grupe po dvoje ili troje, ovisno tko se s kim slaže, pa očekujem još pet, šest ili čak sedam novih predstava", najavljuje Mulalić. 

To znači da nas uskoro u Rijeci očekuje pravo glumačko proljeće. "Ili jesen, kako stignemo", najavio je student Emir Mulalić i pozvao na predstave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.