Hrvatski radio

Radio Rijeka

Struka nagradila arhitektonsko rješenje riječkog Principija

21.01.2015.

08:00

Autor: HIna / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Francuskom paviljonu u zagrebačkom Studentskom centru otvorena je godišnja izložba ostvarenja arhitekata i dodijenjene nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata za 2014. Za životno djelo Nagradu ''Vikotr Kovačić'' primio je arhitekt Dragomir – Maji Vlahović. Među nagrađenima su Petar Mišković i Vanja Rister za obiteljsku kuću u Kvarnerskoj ulici, u Rijeci te Neven Fabijanić za Arheološki park Principij u Starome gradu u Rijeci.

Arhitekt Dragomir - Maji Vlahović afirmirao se na hrvatskoj arhitektonskoj sceni nizom projekata obiteljskih kuća, ostajući posvećen pitanjima utemeljenosti, razložnosti i etičnosti graditeljstva, a osobito ga zanimaju japanske prostorne koncepcije.

U uvodnim riječima dviju svečanosti predsjednica UHA-e Sanja Cvjetko Jerković ukazala je na, kako je rekla, potrebu da hrvatski arhitekti promijene fokus i da se više usmjere prema fiksnom arhitektonskom kapitalu i njegovu osuvremenjivanju te revitalizaciji.

Godišnju Nagradu ''Viktor Kovačić'' za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2014. godinu dobili arhitekti Vedran Pedišić, Emil Špirić, Erick Velasco Farrera, Juan Jose Nunez Andrade za zgradu škole i vrtića u sklopu odgojno - obrazovnog kompleksa ''Kajzerica'' u Zagrebu. U riječima zahvale arhitekt Špirić istaknuo je kako im je bilo važno da u arhitekturi ima više etike nego estetike.

Godišnju Nagradu ''Drago Galić'' za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za prošlu godinu dobili su arhitekti Petar Mišković i Vanja Rister za obiteljsku kuću u Kvarnerskoj ulici, u Rijeci.

Laureat godišnje Nagrade ''Bernardo Bernardi'' za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2014. godinu je arhitekt Neven Fabijanić za Arheološki park Principij u Starome gradu u Rijeci. Uz zahvalu, Fabijanić je pozvao konzervatore i mjerodavne za zaštitu spomenika kulture u Ministarstvu kulture da više surađuju s arhitektima.

Nagrada ''Neven Šegvić'' za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2014. godinu dobila je profesorica Karin Šerman za ostvarenje ''Fitting Abstraction'' - Koncept hrvatskoga nastupa na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2014. godine koji potpisuje kao izbornica i kuratorica.

Izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata bit će otvorena do 30. siječnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.