Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sudjelujte u programu ''Hard Facts/Tvrde činjenice''

08.03.2013.

12:34

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka Galerija SIZ i MMSU pozivaju građanke i građane Rijeke i okolice da krajem ožujka u Mali salon donesu osobne predmete koji za njih imaju vrijednost zbog uspomena i osobne povijesti vezane uz njih, a nakon jednotjednog prikupljanja predmeti će biti izloženi na Sajmu tvrdih činjenica.

Polazeći od toga da ne postoje čvrste činjenice i da se individualne povijesti često razlikuju od službenih interpretacija, sudionici će tijekom radionica od 25. do 29. ožujka u Malom salonu u svojim predmetima prepoznavati povijesne činjenice i od njih graditi posebne povijesne priče.

Projekt Hard Facts iniciralo je Društvo za domače raziskave. Već su napravili tri programa u Beču, Ljubljani i Madridu, a žele razjasniti jedan od načina kojim u predmetima pokušavamo prizemljiti fluidne živote, te otkriti na koji način medijima uvijek uspije nadograditi osobno doživljene događaje u povijesne.

Završetak riječkog dijela programa bit će 30. ožujka u i ispred Malog salona jednodnevnim Sajmom tvrdih činjenica - mnoštva povijesti. Galerija SIZ ovim projektom uspostavlja suradnju s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, a u Muzeju se nadaju da će suradnjom s nekoliko riječkih partnera uhvatiti vezu sa suvremenom umjetnošću.

Galeriji SIZ su partneri u programu Društvo za domače raziskave iz Slovenije i neprofitna kulturna institucija PENSART iz Španjolske, a najvećim dijelom financirala ga je zaklada European Cultural Foundation. Opširnije informacije o programu Tvrde činjenice pogledajte ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.