Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Sunset Boulevard": Olivera Baljak i Damir Kedžo u ulogama Norme i Joea

06.02.2019.

18:03

Autor: Hina

Olivera Baljak i Damir Kedžo (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Olivera Baljak i Damir Kedžo (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Mjuzikl Andrewa Lloyda Webera "Sunset Boulevard", u režiji Renate Carole Gatice i pod dirigiranjem Igora Vlajnića, premijerno će se izvesti u HNK Ivana pl. Zajca u petak 8. veljače, a to je ujedno i prva izvedba ovoga mjuzikla u Hrvatskoj, najavljeno je u danas u kazalištu.

U glavnoj ulozi Norme Desmond u premijernoj će izvedbi nastupiti Olivera Baljak, u ulozi Joea Gillisa Damir Kedžo, a u ostalim ulogama su Leonora Surian Popov, Bruno Nacinovich, Nikola Nedić, Aleksandar Cvjetković i drugi. Na sceni će biti i članovi riječkoga Baleta i zbora Opere - ukupno oko 150 izvođača. Koreografkinja je Tihana Strmečki, scenografi Dalibor Laginja i Paola Lugarić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević kazao je da su se odlučili postaviti mjuzikl ponukani željama gledatelja. "Odabrali smo svjetski naslov koji se dokazao na najvažnijim svjetskim scenama, od West Enda do Broadwaya", kazao je.

Dirigent Igor Vlajnić odabrao je ovaj naslov i predložio ga za izvedbu te preveo i prepjevao tekst na hrvatski jezik. Ocijenio je da je ovo vrlo kvalitetan mjuzikl. "Naša ideja pri postavljanju bila je maksimalno iskoristiti vlastite snage, pokazati da Rijeka ima mogućnosti izvesti ovako veliko djelo", kazao je.

Redateljica Renata Carola Gatica ustvrdila je da je ovo mjuzikl visokoga dramskog naboja te je važna psihološka razrada likova i njihovi odnosi. "Tu su smijeh, suze i ubojstvo, veliki raspon emocija, a to je ono o čemu svaki redatelj može sanjati", istaknula je i dodala kako su u izvedbu uključena sva četiri umjetnička ansambla HNK Zajca.  

Mjuzikl "Sunset Boulevard" je Andrew Lloyd Weber napisao početkom 90-ih godina prošlog stoljeća po istoimenome filmu Billyja Wildera iz 1950. godine. Premijerno je izveden 1993. godine u londonskom West Endu. Već sljedeće godine postavljen je na Broadwayu, gdje je ulogu Norme igrala Glen Close, te je prve godine osvojio sedam nagrada Tony te naklonost publike. Više o mjuziklu poslušajte OVDJE.

Prvu premijeru, u petak, izvode dramski umjetnici koje predvode Olivera Baljak i Nikola Nedić, a u subotnjoj premijeri s pjevačkom postavom u glavnim ulogama igraju Leonora Surian Popov i Damir Kedžo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.