Hrvatski radio

Radio Rijeka

Susjedstvo Kampus: nastaje novi, umjetnički oblikovan park

25.02.2020.

15:13

Autor: Tatjana Sandalj

Park oblikuju volonteri gradnjom suhozida (Foto: Rijeka 2020 - EPK)

Park oblikuju volonteri gradnjom suhozida (Foto: Rijeka 2020 - EPK)

Foto: - / -

Osamdesetak građana, koji su se odazvali pozivu susjedstva Kampus, u prostoru pokraj Građevinskog fakulteta na Trsatu podiže suhozide kojima će oblikovati novi park. Nadgledaju ih umjetnik Darko Fritz i mentori iz udruge 4 grada Dragodid.

U jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, susjedstvu Kampus u Rijeci, do 1. ožujka traje majstorska radionica izrade suhozida. 

Radionica koja je dio projekta I am not a robot, umjetnika Darka Fritza, odvija se svakodnevno od 10 do 17 sati pod vodstvom mentora iz udruge 4 grada Dragodid. Trenutno najvidljiviji dio projekta je sanacija do sada zapuštene površine uz zgradu Građevinskog fakulteta, sadnjom nove vegetacije.

Umjetnički rad izvodi se u formi malog parka u kojem će sadnicama bilja biti ispisan veliki tekst I am not a robot, a sve se izrađuje od organskih i neorganskih materijala kakvi su uobičajeni u oblikovanju parkova.

Uz građane volontere, u izradi umjetničkog rada sudjeluju i studenti. Organizacija vrta i sadnja biljaka lozice i lavande, koje odgovaraju lokalnoj klimi, obavlja se pod nadzorom krajobraznih arhitektica iz riječkog komunalnog društva Čistoća.

Darko Fritz je umjetnik, istraživač, kustos suvremene i medijske umjetnosti, grafički dizajner i oblikovatelj izložbi, koji na Kampusu Sveučilišta u Rijeci boravi u sklopu rezidencijalnog programa Vitamin D, u okviru 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture. Fritz u svom radu kritički prati razvoj tehnologije koja mijenja društvo te ostvaruje niz projekata u netipičnim medijima i u javnom prostoru.

Vitamin D podrazumijeva boravak umjetnika na određenoj lokaciji, izvan glavne turističke sezone te uobičajenih kulturnih i umjetničkih ruta, te rad sa stanovnicima susjedstva i otvaranje tema specifičnih za određenu lokaciju. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.