Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sve o "Periskopu", novome riječkom festivalu suvremenog plesa i pokreta

30.09.2016.

08:41

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krenulo je prvo izdanje Periskopa. Novi riječki festival suvremenog plesa i pokreta u sljedećih će nam desetak dana pokazati različite plesne predstave, instalacije i performanse, uz rasprave i radionice.

Službeno otvorenje je danas (petak 30. rujna) na Korzu u 17 sati, ispred zgrade Radio Rijeke, izvedbom koreografije proizašle iz radionice Larisse Navojec "Copy or inspiration" koja propituje pojam autorstva u suvremenim izvedbenim praksama. U najavnom programu već su gostovali nagrađivana autorica Maša Kolar s plesnom predstavom "Trijade", a umjetnici na rezidencijalnom programu Kamov Moa Autio i Arttu Palmio predstavili su svoj rad u nastajanju "Hidden escapes".

Jedna od programskih linija festivala, Novi horizonti, posvećena je mladim autorima izabranima putem natječaja. Tako ćemo u subotu 1. listopada u Filodrammatici vidjeti predstavu mladoga riječkog plesnog umjetnika Tonija Flega pod mentorstvom Martine Granić, a predstavit će se i Nastasja Štefanić pod mentorstvom Irme Omerzo. Iste večeri svoje će koreografije izvesti i Borna Babić i Martina Hrlić Rogić te Marta Rak i Antonija Čop.

Nedjelja je rezervirana za predstavljanje Nomadske plesne akademije (NDA) koja okuplja hrvatske plesne organizacije i samostalne umjetnike. Upravo je NDA omogućila gostovanje Kik Melone i izvedbu predstave zanimljivog naziva "Ms Fox invited Ms Cat for tea and a chit-chat one late late afternoon last summer" u srijedu u HKD-u. 

Bit će i plesnih sadržaja za djecu i mlade. U četvrtak u HKD-u gostuje Zagrebački plesni ansambl edukativno-plesnom poslasticom "E=mc2 (Volim fiziku)". Dan kasnije, u petak poslijepodne, pronađite vremena za jedinstveni obilazak zgrade Filodrammatice u performansu "Dissonanza sjećanje" mladih umjetnika Sanje Gergorić i Andreja Mirčeva

U subotu će u Harteri biti izvedena predstava napravljena baš za taj jedinstveni ambijent - "Zona" nadahnuta "Stalkerom" Andreja Tarkovskog produkcija je organizatora Periskopa, Udruge za izvedbene umjetnosti Prostor Plus.

Za samo zatvaranje festivala gledateljima je omogućen pogled na probu Baleta HNK Zajca za njihovu skorašnju premijeru predstave "Šah-mat / Dogma" koreografa Raze Hammadija i Balázsa BaranjaijaDetaljan raspored programa pogledajte ovdje.

Ulaznice za sve programe nabavljaju se na blagajni na mjestu izvedbe prije početka predstave, a za 130 kuna može se kupiti festivalska ulaznica za sve programe. Financijski pokrovitelji Periskopa su Ministarstvo kulture RH i Primorsko-goranska županija, uz posebnu suradnju s Plesnom mrežom Hrvatske i HNK Zajcom.

Poslušajte kako o ciljevima festivala govori umjetnička direktorica Ivana Kalc te o programu organizatorica Tajana Josimović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.