Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svečana mantinjada na Krčkom mostu

30.09.2019.

13:51

Autor: Vladimir Jurić

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Svirajući svečanu mantinjadu, tri odrasla i dva mlada para sopaca, članovi Udruge sopaca otoka Krka, u ponedjeljak su ispred naplatnih kućica na Krčkom mostu proslavili 10. obljetnicu upisa dvoglasja tijesnih intervala Istarske ljestvice na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine.

Točno u deset sati najstariji par počeo je mantinjadu, nastavili su nešto mlađi, da bi na kraju mantinjadu odsvirali i dva najmlađa sopca kojima je tek desetak godina. Za to vrijeme, vrijedne djevojke u narodnim nošnjama su začuđenim vozačima koji su na naplatnim kućicama prolazili u pravcu otoka Krka dijelile prigodne letke s informacijama o Istarskoj ljestvici.

Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja kompleksan je stil folklorne glazbe koja se temelji na netemperiranom dvoglasju specifično ugođenih tonskih odnosa te karakterističnoj boji tona. Tipični istrumenti kojima se izvodi ova glazba su sopile ili roženice koje se uvijek sviraju u paru.

Udruga sopaca otoka Krka osnovana je 1988. godine i od tada okuplja sopce, svirače sopila i kanture, pučke pjevače. Udruga potiče škole sopnje i kanta, izdala je nekoliko melografija i nosača zvuka s otočkom tradicijskom glazbom i organizira Susret sopaca otoka Krka na kojem se mladi sopci i kanturi natječu u više kategorija.

Udruga je dala značajan doprinos upisu dvoglasja tijesnih intervala na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine i s ponosom čuva povelju u svojem sjedištu. 

Obol obljetnici dati će i KUD Ivan Fonović Zlatela iz Kršana koji će u 18 sati na Istarskoj strani tunela Učka također odsvirati mantinjadu.

Snimili smo kako je zvučala prva manitnjada izvedena na Krčkom mostu povodom neke obljetnice, poslušajte:

Mantinjada na Krčkom mostu, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.