Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svečano dodijeljene Nagrade Vicko Andrić za doprinos očuvanju baštine

28.09.2021.

18:44

Autor: Hina

Nagradu za životno djelo Beati Gotthardi Pavlovsky primio je njezin sin Aleksej Gotthardi Pavlovsky (Foto: Goran Stanzl / Pixsell)

Nagradu za životno djelo Beati Gotthardi Pavlovsky primio je njezin sin Aleksej Gotthardi Pavlovsky (Foto: Goran Stanzl / Pixsell)

Foto: - / -

Nagrade Vicko Andrić Ministarstva kulture i medija svečano su u utorak uručene za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u 2020. godini, uz poruke o važnosti i ulozi konzervatorskog posla u vremenima posebnih izazova i ugroza potaknutih klimatskim promjenama.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Beati Gotthardi Pavlovsky, danas umirovljenoj djelatnici Konzervatorskog odjela u Rijeci, "za stručni i znanstveni doprinos konzervatorskoj teoriji i praksama, te predan dugogodišnji rad u službi zaštite kulturne baštine tijekom kojega je bila mentorica i nadahnuće mnogim mladim konzervatorima".
Ministrica Obuljen Koržinek kazala je kako joj je iznimno drago što je prepoznat doprinos te "velike i važne stručnjakinje, koja je bila jedna od prvih osoba koja je tu struku i taj pogled na kulturnu baštinu donijela u konzervatorsku službu". 

Nagradu za životno djelo ove je godine dobila etnologinja i konzervatorica Beata Gotthardi Pavlovsky, dok je godišnja nagrada pripala Konzervatorskom odjelu u Sisku i pročelnici Ivani Miletić Čakširan, a nagrada za doprinos zajednici Društvu za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.

Na svečanosti upriličenoj u Hrvatskom državnom arhivu, laureatima je čestitala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Rekla je kako je riječ o nagradi kojom se odaje priznanje i poštovanje najistaknutijim pojedincima, timovima i institucijama na području zaštite spomenika kulture u Hrvatskoj.

U ovoj posebnoj godini, kada je služba zaštite bila suočena s iznimno velikim izazovima spašavanja kulturne baštine, naglasila je svoju zahvalnost svim sudionicima procesa zaštite popisa šteta te cijeloj konzervatorskoj službi. "Živimo u vremenu kad sve više govorimo o podmuklim utjecajima klimatskih promjena na kulturnu baštinu, a u Hrvatskoj smo, osim s posljedicama strašnih i razornih potresa, suočeni i s posljedicama poplava, požara, brojnih prirodnih katastrofa i nepogoda koje imaju zaista poguban utjecaj na kulturnu baštinu", kazala je Obuljen Koržinek.

Uz uobičajene ugroze kojima se konzervatorska služba bavi, u godinama i desetljećima ispred nas, sasvim je sigurno da će upravo klimatske promjene i s njima pokrenute različite prirodne katastrofe donijeti neke nove rizike i neke nove ugroze, smatra ministrica. S njima ćemo se morati baviti, ne samo u smislu obnove i restauracije, nego i u smislu prevencije i promišljanja o tome kako ih prevenirati i ako je moguće i otkloniti, upozorila je. "U tom kontekstu, i ovogodišnji laureati pokazuju da smo kao služba baštine jako dobro pripremljeni svojim znanjem, iskustvom ali i ljubavlju prema baštini", istaknula je Obuljen Koržinek.

"I kroz ove nedavne krize, upravo angažmanom svih vas i angažmanom mnogih kolega koji nisu danas ovdje s vama, uspjeli smo kroz njih na neki način uspješno proći. Ono što možemo sa sigurnošću reći je da smo u stručnom smislu, u smislu posvećenosti i brizi za baštinu, zaista dobro ekipirani i dobro opremljeni", zaključila je ministrica.

Nagrada Vicko Andrić dodjeljuje se kao nagrada za životno djelo, kao godišnja nagrada te kao nagrada za doprinos lokalnoj zajednici. O nagrađenima je odluku ove godine donio Odbor Nagrade u sastavu Davor Trupković, te Tajana Pleše, Lidija Nikočević, Zvonko Bojčić, Lana Križaj, Vesna Pascuttini Juraga, Radoslav Bužančić, Mirna Sabljak i Tatjana Horvatić.

Ministrica je posebno čestitala i Ivani Miletić Čakširan i svim djelatnicima Konzervatorskog odjela u Sisku, kao i članovima Društva Juraj Dalmatinac, kojima je poručila: "Vi pokazujete ono što mi stalno govorimo, a to je da baštinu najbolje čuvaju njeni baštinici, dakle, građani svi mi koji ju volimo poštujemo i koji prepoznajemo njenu vrijednost i želimo je prenijeti drugima".

Konzervatorski odjel u Sisku na čelu s pročelnicom Ivanom Miletić Čakširan nagradu je dobio za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije, gdje se tim konzervatora, kako je istaknuto u obrazloženju nagrade pročitanom na dodjeli, "tijekom više od godinu dana ustrajno zalaže u zaštiti kulturne baštine angažmanom koji nadilazi uobičajeno poštovanje etičkih i moralnih načela, kao i uobičajene vrijednosti i norme u ponašanju i radu državnih službenika".

"Osobnom predanošću i na momente nadljudskom snagom i upornošću u rješavanju složenih situacija koje su se nizale jedna za drugom te očuvanjem konzervatorskih principa i vrijednosti i u trenutcima kada su osobni životi bili ugroženi, Konzervatorski odjel u Sisku i pročelnica Ivana Miletić Čakširan apsolutno zaslužuje i više od priznanja struke godišnjom nagradom", mišljenje je Odbora nagrade.

Društvu za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac nagrada je dodijeljena "za dugogodišnje djelovanje i značajan utjecaj na podizanje svijesti lokalne zajednice o vrijednosti baštine i bogate povijesti grada". Kroz desetogodišnje djelovanje Društvo je, kako je istaknuto, između ostalog pripremilo cjelokupnu dokumentaciju za tvrđavu Barone/Šubićevac, zajedno s lokalnom samoupravom izradilo i prikupilo dokumentaciju za susjednu tvrđavu sv. Ivana, te započelo s izradom dokumentacije za tvrđavu sv. Nikole, a predsjednik Društva Nikola Grubić istaknuo je i kako se upravo u suradnji s Microsoftom radi na projektu mapiranja gradske jezgre pod nazivom Geonucleus.si, u sklopu kojega će svaki objekt - njih preko dvije tisuće - dobiti svoju "osobnu kartu" s osnovnim konzervatorskim informacijama i smjernicama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.