Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svečano zatvaranje 54. Goranovog proljeća

04.06.2017.

12:50

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako je pjesnička manifestacija „Goranovo proljeće“ posvećena tragično stradalom književniku Ivanu Goranu Kovačiću, mnogi su teško prihvatili odluku kojom je, zbog smanjene dotacije Ministarstva kulture, njezino otvorenje 21. ožujka iz pjesnikovog rodnog Lukovdola premješteno u Zagreb.

Lukovdol je, pak, jučer predvečer bio mjesto zatvaranja 54. po redu izdanja najveće pjesničke manifestacije u Hrvatskoj, a pritom je na prigodnom sastanku progovoreno i o njezinoj budućnosti.  

Nakon razgovora s predstavnicima Grada Vrbovskog i Primorsko – goranske županije predsjednik Programskog odbora „Goranovog proljeća“ Marko Pogačar ne dvoji oko toga kakav tretman organizatora manifestacije Lukovdol zaslužuje u budućnosti.  

Najbitnije je da postoji volja i to ne samo za vraćanjem standardne sheme „Goranovog proljeća“ u Lukovdol. Dakle, želimo da to ne bude samo jednosatni program i dodjela nagrade, već da se sadržaji u Lukovdolu ojačaju i da od toga koristi imaju i stanovnici Gorskog kotara, rekao je Pogačar.   

Boljom komunikacijom organizatora i lokalne zajednice, slažu se sudionici sastanka, ovogodišnji su se problemi oko organizacije otvorenja Goranovog proljeća u Lukovdolu mogli premostiti, a neka rješenja za budućnost u ime resornog Upravnog odjela Primorsko-goranske županije nudi pročelnik Valerij Jurešić. 

Županija je pokrenula nekoliko strateških promjena u pristupu, organizaciji i financiranju kulture u manjim mjestima kroz županijsku kulturnu mrežu i projekt Dvadeset i sedam susjedstava. Promjene otvaraju nove prilike i za ovakvu manifestaciju koja je jedinstvena i važna, izjavio je Jurešić. 

A na važnost očuvanja lukovdolskih svečanosti Goranovog proljeća, prisjećanjem na prošlost, ukazuje pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Vrbovskog Marina Tonković: Možemo se prisjetiti unatrag trideset ili četrdeset godina kako su izgledale svečanosti otvaranja i zatvaranja manifestacije. Lukovdol je tada bio prepun učenika, pjesnika i ostalih ljudi, koji tu manifestaciju nikada nisu zaobilazili i koja je bila svojevrsni brend.

Na jučer predvečer održanom zatvaranju 54. Goranovog proljeća uručene su nagrade za najbolja literarna ostvarenja učenika osnovnih i srednjih škola.

Javlja Nenad Lučić:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.