Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svi u grad na Festival bibliobusa: slavlje u čak 16 knjižnica na kotačima!

07.06.2019.

12:57

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Bibliobus - šta da?, geslo je prvoga Dana bibliobusa u Hrvatskoj. Središte Korza i okolne trgove danas su zauzeli bibliobusi iz cijele Hrvatske i iz inozemstva. Stigli su na Festival bibliobusa kojim se obilježava pola stoljeća od kada je upravo u Rijeci krenula prva pokretna knjižnica u Hrvatskoj.

Od deset hrvatskih pokretnih knjižnica, pet ih slavi velike obljetnice. Riječka dva bibliobusa - gradski i županijski - imaju tradiciju dugu 50 godina, čakovečki i koprivnički slave 40. rođendan, a križevački je napunio 10 godina. Proslava je, naravno, kod najstarijeg člana obitelji.

"Biti prvi u Hrvatskoj i na prostoru bivše države koji imaju bibliobusnu službu, to je nešto što nas uistinu veseli. Međutim, ono što nas još više raduje jest to što je kroz godine bibliobusna služba znala pratiti trendove i osluškivati potrebe korisnika, i što danas imamo bibliobusnu službu koja je življa i aktivnija no ikada", kaže ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković.

Ovogodišnje osmo izdanje Festivala bibliobusa odvija se u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Organizira ga Gradska knjižnica Rijeka i Komisija za pokretne knjižnice pri Hrvatskome knjižničarskom društvu, a podržali su ga Grad Rijeka, Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Primorsko-goranska županija i Veleposlanstvo Španjolske u RH.

U Rijeku su stigli i bibliobusi iz inozemstva. Doputovali su iz Kopra, Pečuha, Postojne, Banje Luke, Kruševca, a knjižničarka Donatella Pennisi i njezini kolege dovezli su se čak iz Milana. "Prvi put smo otputovali ovako daleko kako bismo upoznali druge kolege, kao i oni nas. U Milanu imamo 26 'fiksnih' gradskih biblioteka, a ovo je dvadeset i sedma, i jedina pokretna. Vrlo smo zadovoljni što smo odlučili doći i vrlo smo vam zahvalni", rekla je Pennisi.

Bibliobusi knjige i knjižnice dovoze onima kojima je pristup posuđivanju knjiga otežan, ograničen ili nepostojeći, a knjižničarski rad na terenu ima svoju posebnu draž.

"Osjećamo veliku zahvalnost tih ljudi da im dolazimo, pogotovo u malim ruralnim mjestima, gdje smo jedan od rijetkih, ako ne i jedini izvor kulture. Kao da imaš jednu veliku obitelj diljem županije, i tvoj ti se rod veseli svaki put kad dođeš! Sve korisnike znamo po imenu - a nema ih malo - kao i oni nas. Posve je drugačije od stacionarnoga knjižničnog odjela", kaže voditeljica bibliobusne službe Gradske knjižnice Rijeka Verena Tibljaš.

Festival bibliobusa prati i dvodnevni stručni skup o mobilnim bibliotekama koji se održava u Gradskoj vijećnici. Važnost bibliobusa odnedavno je priznata i novim Zakonom o knjižnicama, koji općine i gradove obvezuje da, u suradnji sa županijama, za udaljena područja osiguraju usluge pokretne knjižnice. 

Na Korzu je postavljena i ulična izložba o bibliobusima: njihovoj povijesti, čaroliji i romantici, ali i još uvijek ogromnoj potrebi za njima u najrazličitijim zajednicama. Jer kao što televizija ni internet nisu uništili radio, tako niti digitalno doba nije naštetilo knjizi. Po onome što smo danas vidjeli - upravo je suprotno. Poslušajte:

Festival bibliobusa, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.