Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetska umjetnička baština: Glihine "Gromače" u Galeriji Bruketa 2

08.11.2018.

16:54

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Galerija Bruketa 2

Foto: Galerija Bruketa 2

Foto: - / -

U Galeriji Bruketa 2 izložena su dva djela akademskog slikara Otona Glihe, nastala pod zajedničkim nazivom "Gromače": ulje na platnu (73 x 100 cm) iz 1988. godine te tuš u boji na papiru (70 x 100 cm) iz 1989. godine, posuđenih iz privatne zbirke.

Glihine "Gromače" nalaze se u brojnim privatnim zbirkama i muzejima u zemlji i svijetu, a zastupljene su i u antologijama svjetskog slikarstva. Oton Gliha svojim je uvjerljivim izričajem postao dio europske povijesti umjetnosti XX. stoljeća. 

Brojni se Glihini radovi nalaze u javnim prostorima u Rijeci i okolici: na svečanom zastoru Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, zatim diptih na ulaznom dijelu zgrade Jadroagenta, slika izrađena za dvoranu za sastanke u današnjoj Privrednoj banci u Rijeci, kao i kameni mozaici u pristanišnoj zgradi Zračne luke Rijeka na otoku Krku i u hotelskom naselju Ad Tures u Crikvenici – i prepoznatljiva su djela zamišljena kao spoj slikarstva, skulpture i arhitekture. 

Oton Gliha (Črnomelj, 21. svibnja 1914. - Zagreb, 19. lipnja 1999.) diplomirao je na Likovnoj akademiji u Zagrebu 1937. godine u klasi profesora Omera Mujadžića, Ljube Babića i Marina Tartaglie, nakon čega kreće na usavršavanje u Pariz. Godine 1952. studijski boravi u Italiji. Prvi je put izlagao1938. na izložbi "Pola stoljeća hrvatske umjetnosti", a potom ima samostalne izložbe u Zagrebu, Rijeci, Beogradu, Ohridu, Sarajevu, Sao Paolu, Veneciji, Torinu, Milanu, Genovi itd. Dva je puta - 1962. te 1964. godine - izabran da izlaže na Venecijanskom bijenalu. Slikao je pejzaže, portrete, mrtve prirode, a univerzalno je prepoznatljiv po svojim gromačama.

U razgovoru s Brankom Fučićem (Novi list, 5. srpnja 1972.), Gliha je rekao: "Ja slikam ritmove. Ja sam svoj ritam života našao u gromačama. To je jednostavno koincidencija. Ritmovi moga života preklopili su se s ritmovima gromača." Poznata je i autorova izjava: "Onaj tko danas u mojim gromačama vidi samo gromače, ne razumije i ne osjeća moje slikarstvo, a onaj tko ih uopće ne vidi, isto tako ne!" Glihini radovi u Galeriji Bruketa 2 mogu se razgledati do kraja studenoga. Pritom uopće ne morate ulaziti u jednu od najmanjih galerija na svijetu: sve što je u njoj izloženo vidi se izvana, pa čak i ako samo stanete automobilom na obližnjem semaforu. Pogled nadesno..!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.