Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski dan kazališta

27.03.2013.

08:17

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, obilježit će i u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci. Prije večerašnje izvedbe predstave San Ivanjske noći Williama Shakespearea u režiji Davida Doiashvilija, međunarodnu i hrvatsku poruku pročitat će glumci Sabina Salamon i Toni Plešić.

Međunarodnu poruku je napisao poznati talijanski dramatičar i glumac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost Dario Fo: Jednom davno, vlast je svoju nesnošljivost prema ljudima od teatra izrazila tako što ih je istjerala iz grada. Danas se glumci i družine sreću s teškoćama u pronalaženju kazališnih scena i publike, sve zbog krize. Vlastodršci, dakle, više nemaju problema s nadzorom nad onima koji se izražavaju kroz ironiju i sarkazam, budući da glumci nemaju prostora ni gledališta kojima bi se obraćali.

Podsjećajući na vrijeme renesanse u Italiji kada se vlast jako trudila na uzdi držati one koji su ih kritizirali s pozornica, te na vrijeme protureformacije kada su kazalištarce progonili, Fo zaključuje: Zato je jedino rješenje za krizu nadati se da će se protiv nas i protiv mladih koji žele naučiti kazališno umijeće organizirati velika hajka: nova dijaspora glumaca koja će svakako, iz nametnutih okolnosti, izvući nezamislive prednosti za novo kazalište.

Od jednog gledatelja, onog iz mraka gledalištatako je svoju poruku naslovila teatrologinja i kazališna kritičarka Sanja Nikčević. Ona podsjeća da kazalište traje dugo, a iako se često govori da će odumrijeti, ono ne nestaje: Dapače, traje već 25 stoljeća! Ali zašto? Zato što živa riječ sa scene dotiče nas koji sjedimo u gledalištu, sjedimo otvorenih očiju, ušiju i duše. Ono što se zbiva na sceni govori nam i kroz oči - šaljući slike koje ostaju u mozgu, i kroz uši - šaljući zvukove koje pohranjujemo u sjećanju, ali i kroz dušu - šaljući poruke i osjećaje koji u nama ostaju zauvijek. I zato, dragi umjetnici, kad god počnete pisati novi komad, čitati novi tekst tražeći ulogu za sebe, ili razmišljati o temi koju želite režirati - sjetite se nas: očiju i ušiju ali i duša onih što sjede u gledalištu.

Svjetski dan kazališta utemeljio je International Theatre Institute ITI, svjetsko udruženje za izvedbene umjetnike, još 1961. godine. Ove godine na svojim internetskim stranicama pripremili su video zapise na kojima poruku Daria Foa čitaju glumci iz cijelog svijeta na svojim jezicima. Hrvatski centar ITI i uredništvo časopisa Kazalište predstavit će danas u Zagrebu 51/52. broj tog izdanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.