Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski poznati umjetnici Ulay i Jan Fabre večeras gostuju u riječkom MMSU

05.07.2019.

12:32

Autor: T. Petrović Čemeljić

Ulay i Jan Fabre (Foto: MMSU Rijeka)

Ulay i Jan Fabre (Foto: MMSU Rijeka)

Foto: - / -

Dvojica slavnih suvremenih umjetnika - Ulay i Jan Fabre - danas gostuju u riječkome Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Doajeni izvedbenih umjetnosti svjetskoga glasa razgovarat će o redefiniranju performansa u 21. stoljeću.

Domaćini razgovora su Daniela Urem iz udruge Creative Cultural Alliance (CCA) i umjetnik Igor Eškinja, uz moderiranje Ivana Talijančića. Razgovor organizira CCA u sklopu svog programa "Suvremene performativne prakse" u suradnji s Umjetničkim centrom Troubleyn kojeg vodi Jan Fabre, Fondacijom Ulay, SITI Company Anne Bogart (NY) i riječkim Muzejom moderne i suvremene umjetnosti. Organizaciji događaja pomogli su i Trust for Mutual Understanding (NY), FACE Croatia (NY) te Master modul u umjetnosti, znanosti i tehnologiji iz Nove Gorice.

Obojica su se zauvijek upisali u povijest suvremene umjetnosti. Njihovi umjetnički počeci sežu u sedamdesete godine prošlog stoljeća. Ulay je tada živio i surađivao s najpoznatijom svjetskom umjetnicom performansa Marinom Abramović, a Fabre podizao prašinu radikalnim performansima punim nasilja, požude i erotike. 

Ulay je pažnju privukao najprije kroz svojim radikalnim akcijama i istraživanjima tijela uz primjenu polaroidne fotografije, a tim ciklusima uspostavlja novu vezu između fotografije i performansa. No među zvijezde suvremene umjetnosti lansira ga osobna i profesionalna veza s proslavljenom Marinom Abramović. Zajedno su stvorili glasovite Relation Works u kojima su beskompromisno preispitivali pojmove muškog i ženskog, emocije, odnos, granice tjelesne, psihičke i duhovne. Ulayeva predanost istraživanju fotografije otvorila je nove horizonte u umjetnosti performansa, stoji u najavi susreta u MMSU.

Krajem 1970-ih tada mladi Jan Fabre itekako podiže prašinu svojim umjetničkim akcijama, poput one kad je palio hrpe novca prikupljenog od publike i od toga pepela pravio crteže. Njegovu su performansi na granici fizičke i psihičke izdržljivosti izvođača jer upravo je tijelo temelj njegovih umjetničkih istraživanja, a djeluje i kao kazališni producent, autor i vizualni umjetnik, uporno šireći granice svakog žanra – i pritom svojom kontroverznošću izaziva burne reakcije publike, kritike, ali i umjetnika koji sudjeluju u njegovim produkcijama.

U današnjem jedinstvenom susretu u MMSU-u, slavni gosti povest će intiman razgovor nazvan "Prelaženje granica: redefiniranje okvira performansa u 21. stoljeću", kada se tradicionalne žanrove i discipline preuzimaju mnogostruke, fluidne i hibridne umjetničke forme – a njih dvojica su među prvim zagovornicima i praktičarima multidisciplinarnih performativnih praksi koje radikalno prkose konvencijama.

Susret s umjetnicima počinje u 18 sati, a ulaz u riječki MMSU je slobodan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.