Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetski putnik Apoksiomen uskoro u Malom Lošinju

10.03.2013.

16:17

Autor: Hina / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski je Apoksiomen krajem prošle i početkom ove godine bio svjetska senzacija tijekom izložbe u Muzeju Louvre, nakon toga dodatno su ga istražili francuski stručnjaci, a u Malom Lošinju napreduje uređenje njegova budućeg stalnog prebivališta u palači Kvarner.

Brončani kip Apoksiomena koji je tijekom Festivala Hrvatske u Francuskoj do 25. veljače bio izložen u pariškom Louvreu, dodatno je istražen u francuskome Centru za istraživanje i restauriranje umjetnina u francuskim muzejima (C2RMF – Centre de Recherche et de Restauration des Musées de France).

Nakon ranijih istraživanja pod vodstvom Hrvatskoga restauratorskog zavoda, u Parizu se rendgenskom radiografijom i metalografskom analizom (PIXE i ICP) nastojalo prikupiti dodatne podatke o tehnici izrade kipa, što bi moglo poslužiti kao dodatna argumentacija u definiraju podrijetla i datacije kipa.

Hrvatski Apoksiomen jedan je od rijetkih sačuvanih grčkih kipova koji su nekada krasili grčka svetišta i gradove, posebice vježbališta. Prikazuje mladog atletičara koji je upravo završio natjecanje ili vježbanje, u trenutku opuštanja i potpune posvećenosti čišćenju svojega tijela od ulja, znoja i prašine. Odliven je u bronci i spojen od najmanje sedam zasebno lijevanih dijelova.

Kip je pronađen u podmorju otočića Vele Orjule pored otoka Lošinja na dubini od 45 metara, a slučajno ga je otkrio belgijski turist Rene Wouters, a iz mora je izvađen 1999. godine. Nakon višegodišnjih konzervatorsko-restauratorskih radova kojima je uklonjena debela morska inkrustacija s površine kipa, potvrđeno je da je kip izrađen najvjerojatnije u 2. ili 1. st. prije Krista, u nekoj grčkoj ljevaonici, prema izvorniku iz 4. st. prije Krista.

Brončani kipovi, posebice grčke provenijencije, iznimno su rijetki nalazi. Postoji osam inačica i varijanti ovoga kipa, među kojima se naš izdvaja cjelovitošću i kvalitetom kao najvjernija slika prototipa.

Na temelju do sada obavljenih istraživanja može se pretpostaviti da je kip bio teret rimskoga broda koji je plovio na sjever prema nekome od velikih gradova ili nekoj od raskošnih ranocarskih vila izvan grada.

Za trajno prebivalište hrvatskog Apoksiomena u Malome Lošinju se uređuje palača Kvarner. Kako napreduju radovi i gdje će točno Apoksiomen biti izložen, javlja Branko Domac:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.