Hrvatski radio

Radio Rijeka

Talijanska drama: Kafkom o granicama

21.11.2013.

12:01

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

''Kafka projekt: frontiere/granice/meje/borders'', autorski projekt Karine Holla, nakon praizvedbe na Riječkim ljetnim noćima premijerno će biti odigran u HNK Zajcu u petak 22. studenog u 19:30 sati.

Tom mimskom rapsodijom Talijanska drama obilježava 130. obljetnicu rođenja Franza Kafke, a prvi put se ansambl okušao u gotovo isključivo fizičkom teatru. Karina Holla potpisuje tekst, režiju i scenski pokret, a autorsku glazbu Stanko Juzbašić

Kafka je ponekad govorio o dojmu da njegovim tijelom prolaze granice. Veliki praški genije nije jedini koji se tako osjećao, misle u riječkom HNK, jer smo svi mi uhvaćeni u klopku političkih, ekonomskih i vjerskih ustroja. Projekt razmišlja o značenju granice, o prijelazu stvarnih i imaginarnih granica, o osobi i državnosti, o osobi i zakonima, o odnosu između vlasti i običnog čovjeka. Granice o kojima se govori u predstavi isto su tako i one najintimnije i tajne, što prelaze misli i ograničavaju naše postupke. U tome je scensko kretanje povlašteno u odnosu na govor jer nudi više mogućnosti i više slobode.

Scenografiju je oblikovao Anton T. Plešić, kostime Mauela Paladin Šabanović, a svjetlo Predrag Potočnjak. U izvedbi sudjeluju Elena BruminiRosanna BubolaIvna BruckTomas KutinjačMiriam MonicaGiuseppe NicodemoMirko Soldano i Andrea Tich.

Predstava je, osim u petak, na programu i dan kasnije u 19:30 te u ponedjeljak u 12 sati. U nedjelju nije na programu jer svi s nestrpljenjem očekuju proglašenje dobitnika nagrada Hrvatskog glumišta. Naime, Kafka project nominiran je za najbolju predstavu u cjelini, a Elena Brumini za najbolju žensku epizodu. Podsjećamo, ove je godine čak osam riječkih nominacija, a nagradu za životno djelo primit će dramska glumica Edita Karađole.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.