Hrvatski radio

Radio Rijeka

Talijanska drama slavi 70. rođendan uz premijeru "La locandiera"

26.11.2016.

09:28

Autor: Albert Petrović, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izvedbom komedije Carla Goldonija "La locandiera / Gostioničarka Mirandolina", koju režira Paolo Magelli, večeras će Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci proslaviti 70. godišnjicu djelovanja.

Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca, prvo i jedino profesionalno talijansko kazalište izvan Italije, počela je radom 26. studenog 1946. izvedbom "Ćudljivog dobrotvora" Carla Goldonija. Od osnutka ansambl je odigrao više od 350 predstava, među kojima su bile 24 prema Goldonijevim djelima. Prvi ravnatelj bio je Tulio FondaTočno na 70. godišnjicu, večeras, na sceni će opet biti Goldoni, ovoga puta "La locandiera / Gostioničarka Mirandolina".

Vrijedan jubilej obilježava se i izložbom fotografija na Korzu: "70. godina Talijanske drame" koja će ostati postavljena do 28. studenog.

Obnašatelj dužnosti intendanta Marin Blažević istaknuo je da je riječ o posebnom događaju za riječko kazalište. Govoreći o redatelju Paolu Magelliju, naveo je da njega sva kazališta pozivaju kad im treba poticaj za novi razvoj, odnosno korak naprijed.

U naslovnoj ulozi nastupit će ugledna talijanska glumica Valentina Banci, a uz nju u predstavi glume članovi ansambla Talijanske drame Bruno Nacinovich, Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano, Elvia Nacinovich, Rosanna Bubola, Lucio Slama, Anton Plešić, Ivna Bruck i Leonora Surian. Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, scenograf Dalibor Laginja, a kostimografkinja Sandra Dekanić. Autor glazbe je Arturo Annecchino.

Magelli je kazao da je ovaj Goldonijev tekst u svojoj vrlo dugoj kazališnoj karijeri na scenu postavljao samo tri puta. Goldoni je predstavnik velikog kazališta za narod, rekao je, ocijenivši ovo njegovo djelo naoko jednostavnim, a u suštini vrlo kompleksnim. Kao jedino stalno profesionalno talijansko kazalište izvan Italije, Talijanska drama predstavlja bogatstvo te pripada vrijednom krugu 36 kazališta koja djeluju na manjinskim jezicima širom Europe, istaknuo je Magelli.

Dosadašnji zamjenik ravnateljice Talijanske drame Giuseppe Nicodemo kazao je da je iz Italije preko Narodnog sveučilišta u Trstu i posredstvom Talijanske unije uplaćen dio duga za djelovanje TD ove godine, čime je omogućeno da se ova predstava u povodu značajne godišnjice postavi na scenu. Naime, uprava riječkoga HNK je ranije upozorila da će se odgoditi postavljanje "Gostioničarke Mirandoline" na scenu ako se barem dio neisplaćenog, a ugovorenog iznosa talijanske vlade namijenjenog djelovanju TD u 2016. godini ne uplati do kraja listopada.

Marin Blažević je ovom prigodom izvijestio da ga je dosadašnja obnašateljica dužnosti ravnateljice TD Leonora Surian prije mjesec dana izvijestila da nije u mogućnosti dalje obavljati tu zahtjevnu dužnost zbog zauzetosti odgojem svoje dvoje djece. Ostat će glumica u kazalištu, a u tijeku su pregovori s osobama koje bi mogle ubuduće obavljati dužnost ravnatelja ili ravnateljice, naveo je Blažević.

Stari riječki znanac Paolo Magelli nije želio puno govoriti o predstavi jer, kaže, o teatru se ne priča nego se on doživljava. Ipak, poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.