Hrvatski radio

Radio Rijeka

TECH-TOUR uključio i starorimsku Tarsaticu

27.05.2013.

15:20

Autor: Biserka Belić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka je jedan od gradova sudionika projekta 'TECH–TOUR: tehnologija i turizam – proširena stvarnost za promociju rimskih i bizantskih itinerera' koji je danas predstavljen izložbom u Galeriji Garbas.

Riječ je o projektu koji se financira iz EU programa Competitiveness and innovation, a cilj mu je korištenje novih tehnologija u promociji europske baštine. Projekt provodi dvanaest partnera iz Italije, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

TECH–TOUR projekt promovira dvije povijesne europske kulturne rute korištenjem suvremenih ICT alata: Rimske rute sastavljene od Iter Romanum i Via Annia koje prolaze kroz Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju te Bizantske rute koja prolazi obalama Italije, Slovenije i Hrvatske. Dio te rute je područje nekadašnjeg starorimskog naselja Tarsatica.

Na dvanaest arheoloških nalazišta u četiri zemlje postavljene su augmented reality info ploče. Kada se promatraju kroz pametne telefone, ploče pokreću virtualne prezentacije i nude dodatne informacije za posjetitelje. Sadržaj je moguće aktivirati pomoću Junaio i Techcooltour aplikacije, a može se pokrenuti i geolokacijski vodič za veći broj arheoloških lokaliteta. Techcooltour je offline aplikacija, osim za podatke vezane uz geolokacijski vodič i GPS, za iOS će biti dostupna uskoro, a njena beta verzija moći će se koristiti u okviru izložbe. Dostupna je i za Android uređaje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.