Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Tijelo u dijalogu": izložba djela iz bogatog fundusa riječkog MMSU-a

19.10.2018.

12:54

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Nives Kavurić-Kurtović, Presjeci stanja, 1976. g. - 1977. g.,  akrilik / platno (detalj)

Foto: Nives Kavurić-Kurtović, Presjeci stanja, 1976. g. - 1977. g., akrilik / platno (detalj)

Foto: - / -

Dvadesetak slika, crteža, grafika i skulptura autora kao što su Kraljević, Prica, Stančić, Bahorić i drugi mogu se pogledati na izložbi "Tijelo u dijalogu", na završnici izložbene trilogije "Upute za gledanje - Što bi tijelo htjelo?", kojom riječki MMSU obilježava 70. obljetnicu osnutka.

Na sve tri slavljeničke izložbe imali smo rijetku priliku zaviriti u fundus muzeja koji još uvijek nema svoj stalni izložbeni postav, pa su upravo tematske izložbe poput ove prilika da vidimo kakva sve blaga skriva riječki Muzej moderne i suvremen umjetnosti.

Izložba "Tijelo u dijalogu" // Mali salon, Rijeka, Korzo 24 // Kustosica: Vilma Bartolić // 10. - 28. 10. 2018. // Radno vrijeme: utorak - petak 11 - 20, subota i nedjelja 11 - 14 i 17 - 20 sati, ponedjeljkom zatvoreno. // Ulaz besplatan.

Kustosica Vilma Bartolić, voditeljica muzejskih zbirki slika i crteža, odabrala je radove 18 hrvatskih modernih i suvremenih autora, nastalih u razdoblju od početka prošlog stoljeća do danas koji se bave doživljajem ljudskog tijela, motiva koji likovne umjetnike intrigira od prapovijesti do naših dana. "Upravo je u tome i zamka za autore, jer kako reći nešto o nečemu o čemu je već toliko toga rečeno", kaže kustosica.

Izložba stoga ne pokušava interpretirati temu tijela općenito, već se postav temelji na odnosu koji prikazano ljudsko tijelo uspostavlja s drugim tijelom ili više njih, premještajući naglasak s izgleda i prikaza tijela na atmosferu koja se stvara u ljudskoj interakciji - u onome najčešće prikazivanom ljubavnom dijalogu (Kraljević, Bahorić, Hegedušić, Pilon), preko društvenih odnosa kao što su šetnja ili razgovor (Prica, Stančić, Angeli Radovani) do prikaza tijela kao odraza unutarnjeg stanja (Kavurić-Kurtović, Santini).

"Osim što su tijela u dijalogu s drugim prikazanim tijelima ili pak sa samima sobom, uspostavljen je i novi dijalog među izloženim umjetničkim djelima iz različitih razdoblja, stilova i poetike, koji iznenađujuće dobro funkcioniraju jedni pored drugih, bez obzira na međusobne različitosti", naglašava kustosica.

Ističe kako je u odabiru izložaka nastojala dati priliku i onim manje poznatim djelima iz opusa velikih umjetnika, koji nerijetko "ispadnu" iz postava velikih retrospektiva, kao i manje poznatim izvrsnim autorima poput slovenskoga slikara s početka prošlog stoljeća Vena Pilona

U društvu Vilme Bartolić razgledali smo izložbu "Tijelo u dijalogu" i zastali kod nekoliko djela koja su nam naročito privukla pažnju. Poslušajte što smo zabilježili, a onda i sami razgledajte izložbu koja u Malom salonu ostaje do 28. listopada:

Foto: Veno Pilon, Amour simple, 1921. g.

Foto: Veno Pilon, Amour simple, 1921. g.

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.