Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Tito u djelima likovnih umjetnika" - izložba u kojoj sudjeluju građani

28.04.2017.

10:29

Autor: Radio Rijeka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu 72. obljetnice Dana oslobođenja Rijeke od fašizma Grad Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Međunarodna galerija portreta Tuzla postavljaju izložbu "Tito u djelima likovnih umjetnika". Otvorenje je u srijedu, 3. svibnja, u 19:30, u Malom salonu.

Umjetnici: Miladin Aničić Mikan, Mersad Berber, Mensur Dervišević, Drago Došen, Mevludin Ekmečić, Ivo Grbić, Božidar Jakac, Emilo A. Kostić, Radiša Lj. Lucić, Mario Mikulić, Petar Mojak, Ismet Mujezinović, Milivoje Unković i Safet Zec.

U sklopu izložbe organizatori vas pozivaju da se uključite i izložite sliku, crtež, fotografiju, skulpturu, knjigu ili predmet koji čuvate u svom domu, a podsjeća vas na Josipa Broza Tita i njegovo doba.

Svoj prilog izložbi možete donijeti 2. ili 3. svibnja u Mali salon, Korzo 24, u vremenu od 10 do 15 sati. Kustosi će ga preuzeti, dokumentirati i zabilježiti vaše sugestije. Prilozi će biti predstavljeni na izložbi te nakon završetka vraćeni vlasnicima. 

Povodom izložbe u utorak, 9. svibnja, u 19 sati u Malom salonu održat će se tribina na kojoj će se raspravljati o temama: Tito kao kult ličnosti, kako nastaju kultovi ličnosti, umjetnost u službi države i ideologije, pozicija umjetnika u društvu, povijesno-umjetnička ostavština u kontekstu današnjice.

Na tribini će sudjelovati: Tea Perinčić (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja), Mila Orlić (Odsjek za povijest, Filozofski fakultet u Rijeci), Mitja Velikonja (Katedra za kulturologijo, Univerza v Ljubljani), Vjeran Pavlaković (Odsjek za kulturalne studije, Filozofski fakultet u Rijeci).

Uz Titove portrete bit će predstavljena fotografska dokumentacija portretiranja Josipa Broza Tita u Bugojnu 1. i 2. travnja 1977. godine.

Izložba je organizirana uz podršku Grada Tuzle i Rijeka 2020 EPK.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.