Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tko je ovca ili tko u novinama čita o kulturi?

23.01.2015.

17:45

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

''Zašto su iz novina nestali prilozi o kulturi'' tema je okrugloga stola održanoga u ''Novome listu'' u povodu tisućitog broja priloga za kulturu MEDITERAN nedjeljnoga izdanja ''Novoga lista''.

Okupio je Davor Mandić zanimljive sudionike okrugloga stola da bi razgovarali o temi: zašto iz novina nestaju posebni prilozi iz kulture. Sudjelovali su: Igor Žic, Velid Đekić, Davor Mišković, Ervin Dubrović, Aldo Paqoula, Ivan Šarar, Branko Mijić, Miljenko Marin, Nenad Hlača i Neven Šantić.

Teško za izvještavanje jer su svi sudionci izrekli puno toga pametnoga, no ipak je Neven Šantić prokomentirao kako je odgovor na pitanje izvan dosega okupljenih umova. Dodao je da se treba suočiti s ključnim zabludama o tome: da je prije bilo bolje, kako smo osupnuti masovnom kulturom i očekivanjima da tržište baš sve može regulirati te da je osim problema s vlasnicima tu i sveprisutan nedovoljan otpor redakcija tabloidizaciji.

Prilog Mediteran pokrenut 31. prosinca ratne 1994. i jedini je takve vrste opstao do danas kao mjesto susreta kritičkog mišljenja o kulturi s javnošću. Pokrenuli su ga Veljko Vičević i Branko Mijić koji danas kaže da su bili vođeni logikom kako će nakon ratnih strahota ljudi više imati potrebu za katarzom, za civiliziranim  i uzvišenim temama, a to su one iz područja kulture i umjetnosti.

Velid Đekić je ustvrdio da je odgovor na postavljeno pitanje zapravo lak, zato što: ''Sustavu koji je danas zavladao našim životima kultura u osnovi ne treba. Govorimo o kulturi kao istoznačnici za odbijanje formulaičnosti, za propitivanje apsolutno svega - s naglaskom na svete krave oko nas i u nama, za iskorak prema novim horizontima, za kreativnost bez sigurnosnih brnjica kojoj je u temelju pobuna protiv zabrana. Medijskim pastirima danas više nego ikada trebaju ovce, jer ovce ne misle zbog čega ih je lakše koristiti za sve ono za što se ovce koriste otkako je svijeta i vijeka. Ovca koja misli?! Pa to nije ovca nego mogući partner, vrlo lako i konkurent ne pristane li na uvjete koji mu se diktiraju. Onaj tko imalo misli - jasno je to k'o dan - ono što mu se danas isključivo nudi, taj pisati neće jer mu suzuje prostor lažući javnosti kako danas navodno nitko ne čita...''

Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.