Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:26 / 07.03.2022.

Autor: Tatjana Sandalj

U Rijeku stiže predstava za koju se u Zadru traži karta više!

Prizor iz predstave "Tko je ubio mog oca?"

Prizor iz predstave "Tko je ubio mog oca?"

Foto: - / Drama +

Hrvatski kulturni dom na Sušaku uspostavio je suradnju s kazalištima iz Zadra pa će tijekom ožujka u Rijeci prvi put gostovati Drama plus i HNK Zadar. Prva je na rasporedu produkcija Drame plus, hvaljena prosinačka premijera za koju se u Zadru neprestano traži ulaznica više. 

Predstava "Tko je ubio mog oca" u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku na programu je u četvrtak 10. ožujka u 20 sati. Marko Kasalo izvodi monodramu koja je nastala po tekstu francuskog pisca Édouarda Louisa u režiji Vinka Radovčića.


Louisov autobiografski roman "Tko je ubio mog oca" objavljen je 2018. godine, a hrvatski prijevod Zlatka Wurzberga u nakladi OxeanMore objavljen je 2020. Autorska prava nije bilo lako dobiti, govori Radovčić, ali su bili uporni i Drama plus izvela je hrvatsku praizvedbu komada. 


Roman prvijenac istoga autora, također autobiografski tekst "Raskrstimo s Eddyjem", lansirao ga je među književne zvijezde europskog neba. U međuvremenu su njegova djela prevedena na više od 20 jezika, a priča, naizgled, još uvijek istu priču.


Predstava donosi priču o ocu, tvorničkom radniku, kojemu su težak fizički rad, pretrpljene nepravde, postupno ukidanje radničkih prava slomili, kako tijelo, tako i duh. Édouard Louis vraća se u djetinjstvo i mladost da bi se pomirio s ocem i ispričao njegovu priču, jasno upirući prstom u krivce mnogih nepravdi koje su zadesile život njegova oca pa tako i cijele njegove obitelji. I pri tom imenuje tri francuska predsjednika. 


Glavni lik možda jest rođen u okolini u kojoj su nasilje, a pogotovo ono muškaraca nad ženama svakodnevna i vrlo normalna, čak i očekivana pojava, u okolini koja tolerira i podrazumijeva alkoholizam, siromaštvo kao datost i koja ne vidi svrhu u obrazovanju, ali politika je ta koja održava takvo stanje. 


Radovčić kaže kako je to njegova najbolje prihvaćena predstava, kako se publika i smije i plače prepoznavajući se, kako 25 prizora prolaze u brzom tempu..., kako je to ostvario vidjet ćemo u četvrtak, ali više poslušajte u razgovoru:

Kako o predstavi govori redatelj Vinko Radovčić?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.