Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tko se srami naslijeđa još? Istarska ljestvica kao jazz hit

01.11.2015.

14:49

Autor: Borna Šmer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Znamo ga po glazbenom albumu zanimljiva naziva GIIPUJA u kojem je istarskom ljestvicom obojao jazz, a u emisiji "Ćo mi, ćo ti" predstavio se kao čakavac. On je magistar jazza, kontrabasist, Kastavac - Damjan Grbac.

Počeo je svirati u Limenoj glazbi Spinčići s kojom je, kako sam kaže, "prošao sve - od vjenčanja do sprovoda" Prve glazbene korake Damjan Grbac napravio je s klarinetom, a kasnije je, po uzoru na oca, prešao na bas gitaru i kontrabas. Očev utjecaj bio je presudan i u razvoju ljubavi prema jazzu - kao dijete preslušavao je uvijek iznova očevu kolekciju ploča. Ta ljubav kasnije prerasta u ozbiljniji odnos prema glazbi koji ga odvodi na studij kontrabasa u Trst.

Njegov prvi album GIIPUJA (Glazba Istre I Primorja u Jazz Aranžmanima) zapravo je nastala kao završni rad. Damjanovi profesori, vrhunski glazbenici, bili su oduševljeni kada su uz njegovu pomoć otkrili čari istarske ljestvice koju im je on, kao veliki zaljubljenik u svoj kraj, predstavio. Bilo je to 2012. godine, a dvije godine kasnije izdao je i drugi album, autorski projekt naziva Gerbaz GIIPUJA.

Umjetnički je voditelj međunarodnog festivala Jazz Time, kojem je cilj njegovanje jazz kulture i njena popularizacija. Festival je zamišljen kao platforma kojom bi se široj javnosti mogla predstaviti jazz glazba koja se trenutno, bar što se Rijeke tiče, nalazi u nezavidnoj poziciji, ocjenjuje Grbac.

Priča je ovo o autohtonom čakavcu te vrhunskom glazbeniku čije nove uratke željno iščekuje kako kritika tako i publika. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.