Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kakav je program 60. Goranovog proljeća?

15.03.2023.

16:19

Autor: Tatjana Sandalj

Autor nagrađene pjesničke zbirke Senko Karuza

Autor nagrađene pjesničke zbirke Senko Karuza

Foto: Edita Sentić / Goranovo proljeće

Naša najznačajnija pjesnička manifestacija, Goranovo proljeće, slavi 60. obljetnicu i čuva uspomenu na Ivana Gorana Kovačića. Bit će održana u Zagrebu, Goranovom rodnom Lukovdolu te u Rijeci od 20. do 23. ožujka.Gorana za najbolju pjesničku knjigu dobit će Senko Karuza za "Nestajanje", a Goran za mlade pjesnike bit će uručen Petrinjcu rođenom u Sisku, Vidu Bešliću, za rukopis "Ektoplazma".

Dobitnik Gorana za mlade pjesnike Vid Bešlić

Dobitnik Gorana za mlade pjesnike Vid Bešlić

Foto: Ema Badel / Goranovo proljeće

Žiri, Dorta Jagić, Miroslav Mićanović i Branislav Oblučar, jednoglasno su donijeli odluku da se nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu objavljenu u dvogodišnjem razdoblju dodijeli knjizi Senka Karuze "Nestajanje". 


To je prva knjiga poezije majstora kratke proze, a u obrazloženju, između ostaloga, stoji: "Na koncu, može se reći da je Nestajanje ujedno i ispovijest, i svođenje računa, i puštanje mašti na volju; knjiga koja ne pravi razliku između velikih tema i malih stvari.(...) Tamo gdje se miješaju očaj i smijeh Karuza ispisuje svoje najbolje stihove, pjesme koje se pamte."


Rođeni Splićanin živi na Visu, a u biografiji, uz sve naslove stoji i to da je osnivač Multimedijalnoga mobilnog centra za istraživanje alternativnih načina preživljavanja na malim pučinskim otocima, u sklopu kojeg je 2007. pokrenut festival književnosti Mare Mare (otok Vis).


U kategoriji nagrade Goran za mlade pjesnike žiri, Marija Dejanović, Dinko Kreho i Branko Maleš, je jednoglasno kao najbolji odabrao rukopis Vida Bešlića, naslovljen "Ektoplazma". Mladi Petrinjac je student glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a u slobodno vrijeme komponira, piše poeziju, svira glasovir i gitaru, bavi se dramskom umjetnošću i glazbenom produkcijom. Osim toga, surađuje s Kino klubom Sisak te Interpretacijskim centrom baštine Banovine.


Njegova "Ektoplazma" je, prema obrazloženju nagrade, zaokružen i pomno osmišljen konceptualni rukopis pjesama u prozi pisan snažnim, originalnim autorskim glasom. Pisan gotovo kao dnevnički zapis, tematski bi se rukopis mogao svrstati u zavičajnu i egzistencijalističku poeziju.


"Ektoplazma je knjiga o Baniji, o potresu kao prijelomnoj točki, trenutku nakon kojeg se ratom obilježena prošlost ove regije, iskazana kroz usmene legende i uspomene na preminule ljude, prikazuje simultano s autofikcionalnim zapisima u prvom licu koji dočaravaju besperspektivnu sadašnjost lirskog subjekta i ljudi koji ga okružuju, tvoreći tako dojam da su prošlost, sadašnjost i budućnost u ovom rukopisu jedna točka na karti Banije – točka pucanja kataklizmičkih razmjera", piše u obrazloženju nagrade.


Program 60. Goranovog proljeća dostupan je OVDJE, a u nastavku izdvajamo:


Uz pjesničke i glazbene programe s domaćim i inozemnim gostima, ove godine iz dvanaest zemalja, prva festivalska večer bit će u cijelosti posvećena laureatkinjama i laureatima nagrada te vizualnim i zvučnim razglednicama iz povijesti festivala. Osim festivalskog otvorenja i zatvaranje će biti u Zagrebu, a u međuvremenu: 


... u utorak 21. ožujka u podne u Domu kulture Lukovdol bit će dodijeljene nagrade za najbolju pjesničku knjigu u dvogodišnjem razdoblju, Goran za mlade pjesnike te nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola. 


Istoga dana u 19 sati u Antikvarijat Ex libris u Rijeci počinje program posvećen platformi Versopolis, europskoj mreži pjesničkih festivala s više od trideset partnera, koja promiče nove i zanimljive europske glasove. Nastupit će Helen Ivory iz Velike Britanije i katalonsko-španjolski pjesnik Josep Pedrals. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, uz prijevode pjesama. Svježe otisnute knjige tih pjesnika, na hrvatskom i engleskom jeziku, bit će dostupne besplatno.


U srijedu 22. ožujka u 19 sati u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, uz ovogodišnje laureate, nastupit će: Anna Ayanoglou (Francuska), Dan Coman (Rumunjska), Marija Dejanović (Hrvatska), Ottó Fenyvesi (Mađarska), Thanos Gogos (Grčka), Madara Gruntmane (Latvija), Ija Kiva (Ukrajina), Muanis Sinanović (Slovenija) i Mile Stojić (BiH). Za rock’n’roll ritam bit će zaduženi Turisti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.