Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tko su "Fluminati" i što se krije iza naslova "Flumen obscura"?

17.09.2015.

10:30

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skupina riječkih autora okupljena pod nazivom "Fluminati" objavila je suradnički fantastično-povijesni roman "Flumen obscura". Roman će javnosti biti predstavljen danas u 19 sati u knjižari Ribook u Rijeci.

"Fluminati" su: Tamara Crnko, Goran Gluščić, Irena Hartmann, Zoran Krušvar, Antonija Mežnarić, Igor Rendić i Dajana Šalinović, a "Flumen obscura" objavilo je Hrvatsko društvo pisaca. 

Roman je postmodernistička fantastična generacijska saga o članovima riječke plemićke obitelji koje prati nadnaravno prokletstvo povezano s obiteljskim naslijeđem - cameru obscuru. Kroz perspektive više likova prate i povijest obitelji i širu povijest ovih prostora i grada Rijeke: od austro-ugarske vladavine početkom dvadesetog stoljeća, preko okupacije za vrijeme Drugog svjetskog rata i formiranja Jugoslavije sve do danas.

U kasnijim se dijelovima romana autori bave i ekstrapolacijom, predviđajući mogući prirodni, društveni i politički razvoj u bližoj budućnosti.

Roman obiluje životnim likovima punim mana za koje bi se, iako nisu bazirani na stvarnim osobama, moglo reći da su "iščupani" ravno iz stranica povijesnih knjiga, a situacije u kojima se nalaze proizlaze iz očito nadnaravnih uzroka te iz složene i teške svakodnevnice desetljeća u kojima žive.

"Flumen obscura" čitatelju nudi zanimljivu i napetu radnju s pregršt životnih likova, nadnaravnih elementa izravno inspiriranih lokalnim folklorom, akcije, strasti, strave i suza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.