Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tobogan treći i najveći pretvara centar Rijeke u dječje igralište

26.06.2019.

08:33

Autor: Tatjana Sandalj

Worldbeaters na jednom od prijašnjih nastupa (Foto: Rijeka 2020)

Worldbeaters na jednom od prijašnjih nastupa (Foto: Rijeka 2020)

Foto: - / -

Treće izdanje dječjeg festivala Tobogan počet će u srijedu 26. lipnja uz spektakularne britanske bubnjare i fantastična bića iz Nizozemske. Na dva tjedna festival će pretvoriti centar Rijeke u dječje igralište za sve generacije i oživjet će neke do sada zanemarivane trgove, parkove i ulice.

Od 2004. godine, kada je Rijeka bila domaćin Svjetskom kongresu i festivalu lutkara UNIMA-e, centar grada nije živio takvim festivalskim duhom kakvim bi trebao disati idućih petnaest dana. Ulični spektakl, projekcije filmova, lutkarske i dramske predstave, koncerti, izložbe, šetnje... na svoje će doći i gejmeri, oni koji se vole igrati i svi koji vole kreirati.

Dječji festival Tobogan se razvija već treću godinu u okviru projekta Rijeke Europske prijestolnice kulture. Ovogodišnji radionički program dvostruko je obimniji od lanjskog, a više je i javnih događanja, pa je ukupni zbroj 50 kreativnih radionica i 32 događanja na različitim mjestima u Rijeci. 

Tobogan organiziraju riječke kulturne institucije i organizacije: Art-kino Croatia, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić i TD Rijeka 2020, a pomažu im i brojni partneri, među kojima su, primjerice, Dom mladih i Prirodoslovni muzej u Rijeci.

Spektakularno otvorenje bit će u srijedu 26. lipnja u 20 sati nastupom "Spark!" bubnjara, britanske organizacije Worldbeaters, na riječkom Trgu 128. brigade HV-a. Kako oni nisu samo bubnjari, nego je njihova koreografija puna bljeska i boja, tako će publiku odvesti preko riječkoga Korza do Klobučarićevog trga, pred Osnovnu školu "Nikola Tesla".

Tamo će u 21 sat nastupiti svijetleće ptice "Birdmen", nizozemskog Close-Act Theatra, a potom i neobična, radoznala stvorenja "i-Puppets" iste skupine izvođača. Gosti iz Nizozemske specijalizirali su se za interaktivne ulične spektakle, a već smo ih imali prilike sresti i gledati u Rijeci. 

Tobogan će oživjeti neke do sada zanemarivane trgove, parkove i ulice. Svi programi su slobodni, a raspored događanja dostupan je u nastavku teksta i na internetskoj stranici Rijeka 2020. I u nekima od pedesetak ovogodišnjih radionica još ima mjesta, a to možete provjeriti na istoj internetskoj adresi.

Na trgu će se održavati radionica "Superjunak", pod vodstvom ArtMašine, tijekom koje će se svi koji to žele moći pretvoriti u superjunake. Bit će tu još glazbe, performansa te videomapping na pročelju škole.

Tobogan je primjer aktivnosti koje će biti smještene u riječku Dječju kuću, prvu Dječju kuću u Hrvatskoj, koja se, također u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, gradi u bivšem industrijskom kompleksu Benčić, budućem riječkom art-kvartu. Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar potvrdio je na konferenciji za novinare kojom je najavljen dječji festival da će radovi na kući biti gotovi za godinu dana. 

Dječji festival Tobogan će, na dva tjedna, pretvoriti centar Rijeke u dječje igralište za sve generacije, potvrdila je voditeljica programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 Jelena Milić, poslušajte:

Tobogan treći je najveći, pripremila Tatjana Sandalj

Galerija
S današnje najave početka Tobogana (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-
Close-Act: Birdman (Foto: Rijeka 2020), Foto: -/-Close-Act: i-Puppets (Foto: Rijeka 2020), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.