Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tomb Raider: lijepo, gledljivo, pametno, dinamično filmsko ostvarenje

22.03.2018.

14:19

Autor: Blanka Uzelac

Alicia Vikander kao Lara Croft (Foto: promo press)

Alicia Vikander kao Lara Croft (Foto: promo press)

Foto: - / -

Iskreno, nisam namjeravala pogledati novu Laru Croft. Otišla sam u kino kao društvo, ali - nije mi žao! Puno je bolji od prethodna dva. Ono što film krasi jest inteligentan i dobro razrađen scenarij, netipičan za ovakav filmski žanr, a znamo da se radi o pustolovnom, avanturističko-akcijskom filmu.

TOMB RAIDER (2018.) // REDATELJ: Roar Uthaug // ULOGE: Alicia Vikander, Walton Goggins, Hannah John-Kamen.

Za pohvaliti je i činjenicu što se autori nisu zamarali umetanjem nekih duhovitih ili kvaziduhovitih dosjetki, što vrlo često gledamo u zadnje vrijeme, a vrlo ugodno iznenađenje je i glavna glumica, mlada Šveđanka Alicia Vikander, kojoj nije bilo lako upustiti se u ulogu Lare Croft nakon što ju je već dva puta odglumila Angelina Jolie.

Možda se mnogi pitaju zašto ne Angie opet, ali odgovor je vrlo jednostavan. U filmu je riječ o počecima avantura mlade Lare, pa je zato uloga morala pripasti djevojci od nekih 20-ak godina. Je li "slučajno" odabir pao na Šveđanku zato što je redatelj Norvežanin, nije uopće važno.

Alicia Vikander odlično je odradila svoju ulogu, a već se dokazala i ranije u svijetu filma, dobivši Oscara 2016. godine za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Dankinja".  Ako bih baš secirala njenu pojavu kao Lare Croft, zamjerka bi bila što nema istančan engleski naglasak, a neki su primijetili da nema velike grudi.

Sad možete postaviti pitanje zašto je to važno? Zato što je Lara Croft Engleskinja prije svega, a njena animirana verzija prikazana je s bujnim grudima koje je, vidjesmo, imala i Angelina. Alicia se i sama u intervjuima šali na svoj račun, ali je zato fizički bila vrlo spremna za ulogu Lare Croft, što dokazuje i sam početak Tomb Raidera gdje je u ringu i boksa, a tijekom filma se otkriju i njene mnoge druge tjelesne sposobnosti i vještine.

Opće je poznato da je filmski serijal rađen po kompjutorskoj igrici. Mnogi su satima pokušavali dostizati nove i teže levele dok Lara Croft istražuje grobnice boreći se sa silinom neprijatelja i čudovišta. Ovaj film, nasreću, nije sušta kopija igrice, već su i scenaristi i redatelj napravili jedno lijepo, gledljivo, pametno, dinamično filmsko ostvarenje koje ima svoj početak i kraj - a kraj je samo uvod u sve ono što smo već vidjeli u prve dvije ekranizacije Tomb Raidera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.