Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Transmania" - filmska igra 15 domaćih redatelja premijerno u Art-kinu

23.11.2016.

17:33

Autor: T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon svjetske i hrvatske premijere na sarajevskom i zagrebačkom filmskom festivalu, dugometražni igrani omnibus "Transmania" petnaestero hrvatskih redatelja bit će prikazan i u riječkom Art-kinu "Croatia".

Film je nastao u režiji 15 poznatih hrvatskih redatelja, od kojih je svaki snimao petominutni nastavak priče – i to nakon što je pogledao tek zadnju minutu prethodnoga dijela. Na taj način stvoren je niz nepredvidivih situacija koje gledatelje drže u potpunoj neizvjesnosti i iščekivanju novog obrata do samoga kraja.

Na riječku premijeru u četvrtak 24. studenoga u 20 sati dolaze redateljice Tanja Golić i Jasna Zastavniković, glumci Žarko Radić i Frano Mašković te autor koncepta i producent David Lušičić. "Transmania" je nastala u produkciji zagrebačke tvrtke Zebra Creative Production, a film su financijski poduprli Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Grad Rijeka.

Osnovni koncept filma, kojeg je osmislio producent David Lušičić, polazi od inspiracije nadrealističkom narativnom metodom Cadavre Exquis (Exquisite Corpse), razvijene dvadesetih godina prošloga stoljeća. Njome se istraživalo koliko je nepoznatog, mističnog i slučajnog u procesu nastajanja igranoga filma.

Režiju i scenarije sekvenci u "Transmaniji" potpisuju Dalibor MatanićSonja TarokićHana JušićBobo JelčićZvonimir JurićVlatka VorkapićJasna ZastavnikovićFilip ŠovagovićIvan SalajSara HribarTanja GolićPetar OreškovićStanislav TomićEdi Mužina i Ivan Sikavica.

U glavnim ulogama pojavljuju se Frano MaškovićLana BarićGoran BogdanJadranka ĐokićMilivoj BeaderNikša MarinovićIvana Krizmanić i Žarko Radić dok se u sporednoj ulozi pojavljuje i Riječanka Aleksandra Stojaković Olenjuk.

Snimanje filma započelo je 2012. godine. Svaki je redatelj za razradu svoje petominutne igrane sekvence imao mjesec radnih dana, dok se samo snimanje izvodilo u jednom danu, odnosno jednom terminu. Svaki od redatelja surađivao je sa svojim direktorom fotografije, a montažu potpisuju Sanjin Stanić i Miro Manojlović, uz glavnu montažerku Jelenu DrobnjakPoslušajte razgovor s Tanjom Golić:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.