Hrvatski radio

Radio Rijeka

Treći biennale mozaika u Rijeci: igra struktura

11.12.2016.

12:45

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rijeci je u tijeku Treće biennale mozaika. U Galeriji Garbas riječkog Konzervatorskog odjela devetero akademskih slikara i kipara iz Zagreba i Rijeke predstavlja se s petnaestak radova u različitim formama i tehnikama, a povezuje ih mozaička kompozicija.

Na Trećem biennalu mozaika u Rijeci izlažu: Damir Sobota, Đanino Božić, Emilija Duparova, Lucija Polonijo, Marta Živičnjak, Matko Kezele, Robert Maloić, Sanjin Vinković i Vanda Jurković.

Iako je riječ o biennalu mozaika, ovo treće izdanje nudi odmak - na izložbi nema klasičnog mozaika, jer je organizator i autor izložbe Matko Kezele želio tu tradicionalnu tehniku na neki način osuvremeniti.

Kezele je i odabrao radove, a u Galeriji Garbas postavio je slike, instalacije i skulpture od aluminija i drva te audio i video radove. Zajednička im je mozaička kompozicija, točnije modularno slaganje motiva kao kod klasičnog mozaika, samo u drugim tehnikama i materijalima.

Na biennalu se, među devetero autora, predstavlja i zagrebačka akademska slikarica Marta Živičnjak. Izložila je nekoliko svjetlećih drvenih kutija postavljenih u niz. Kaže da je radila crteže markerom, izrezala ih, umetnula u kutije s led lampama i dobila svjetleći rad - novi pogled na staru tehniku.

Treće riječko biennale mozaika koje je u znaku otvorenosti prema drugim umjetničkim formama i tehnikama trajat će u Galeriji Garbas u Užarskoj ulici do 17. prosinaca, a ulaz je slobodan. Mozaik može biti i pijesak na vibrirajućim pločama, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.