Hrvatski radio

Radio Rijeka

Treći dan Kotar festa: cirkuska umjetnost i "Stilske vježbe"

02.07.2016.

13:39

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osim što ljetni kulturni život Delnica ovih dana obogaćuje nizom kazališnih, filmskih, glazbenih i drugih umjetničkih programa, u svome je petom izdanju Kotar fest danas ponudio i jedan zanimljiv novitet.

Svi koji su dosad mislili kako su cirkuske izvedbe tek obična zabava, mogli su oko podneva saznati zbog čega su i izvođači cirkuskoga programa uvršteni u festivalsko društvo umjetnika. 

Poznati po svojoj humanoj i svakodnevnoj misiji pružanja potpore oboljelima, članovi Udruge klaunova doktora "Crveni nosovi" današnjim su interaktivnim cirkuskim programom potvrdili da njihova vještina u sebi sadrži i visoku razinu scenskoga umijeća. 

"U moderna vremena cirkus se sve više definitivno približava kazalištu jer treba biti umjetnički kreativan te kroz predstavu i program poslati određenu poruku", kaže umjetnički direktor "Crvenih nosova" Zoran Vukić i dodaje kako su pokret i ples sastavnice umjetnosti. 

"Današnji program sadrži tri predstave, koje su autorski rad cirkusanata umjetnika, sudionika festivala", ističe Vukić.

Kroz kreativne radionice posjetitelji su mogli i neposredno saznati više o nizu cirkuskih vještina, kao što su žonglerstvo ili hula-hup. "Osim toga, predstavljamo i vještinu zračnih akrobacija na svili i trapezu te klauneriju, kroz koju je klaun, kao vještina, ali i umjetnička forma, također prisutan na festivalu", kaže Zoran Vukić.    

Subotnje jutro bilo je najzabavniji, a današnja će večer biti najsvečaniji dio petodnevnoga programa Kotar festa. Naime, nakon izvedbe kultne predstave "Stilske vježbe" s Lelom Margitić i Perom Kvrgićem, festivalska će scena i službeno biti nazvana imenom velikoga glumca, koji je zavičajno vezan uz Gorski kotar. Javlja Nenad Lučić:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.