Hrvatski radio

Radio Rijeka

Treći festival susjedstava u riječkom sveučilišnom Kampusu

27.02.2020.

13:00

Autor: Hina

Pozvani na festival susjedstva Kampus od ponedjeljka (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Pozvani na festival susjedstva Kampus od ponedjeljka (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Treći festival susjedstava u sklopu programskog pravca 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture 2020. u Rijeci održat će se od 2. do 5. ožujka u Kampusu Sveučilišta u Rijeci, najavljeno je u četvrtak.

Festival susjedstva Kampus odvijat će se pod nazivom "Kampus za sve", a obuhvatit će dvadesetak događanja u četiri dana, najavila je predsjednica izvršnog odbora Kampus kreativnog tima, susjedstvo Kampus EPK Rajka Jurdana Šepić. Namjera nam je pokazati da je Kampus mjesto za svih, a ne samo za profesore i studente, navela je.

Festival susjedstva Kampus otvara se 2. ožujka interdisciplinarnim programom studenata Akademije primijenjenih umjetnosti, Filozofskog fakulteta i korisnika doma za starije na Čavlima. Studenti će podučavati korisnike doma korištenju mobitela za fotografiranje, nakon čega će stariji fotografirati objekte ili radnje za koje smatraju da im čine dobro. U programu festivala je niz radionica, predstavljanja knjiga, predavanja i lutkarska predstava na temu znanosti i umjetnosti namijenjenih svim zaintresiranim građanima. Raspored programa preuzmite na kraju teksta.

Voditeljica programskog pravca 27 susjedstava Branka Cvjetičanin navela je da je Kampus kao susjedstvo povezan s europskim partnerom Fondazione internazionale per il progresso e la liberta delle scienza (FIT) iz Trsta, zaklade za razvoj i slobodu znanosti. Ova suradnja uspostavljena je s obzirom na to da je 2020. godine Rijeka Europske prijestolnica kulture, a Trst Europska prijestolnica znanosti, rekla je. 

Cvjetičanin je istaknula da je u sklopu programa susjedstva Kampus umjetnički rezidencijalni program Vitamin D u kojem je hrvatski umjetnik Darko Fritz osmislio hortikulturnu intervenciju u prostoru "I am not a robot". Sastavni dio intervencije su radionice za građane gradnje suhozidnom tehnikom.  

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović kazao je da je ovo prvo susjedstvo sa svojim festivalom u Rijeci, nakon dvaju održanih u susjedstvima Čavli i Matulji. Kampus na Trsatu je zaživio kao akropola znanja, usporedno sa stvaranjem zajedničkog života sveučilišne zajednice i građana.

U programskom pravcu 27 susjedstava vodilo se računa o europskoj dimenziji i međunarodnom povezivanju, a u tome Sveučiliše u Rijeci ima vrlo bogato iskustvo i jedna je od najumreženijih zajednica na ovom području, zaključio je Filipović. I zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić istaknula je važnost povezivanja zajednice unutar Kampusa sa životom zajednice u Rijeci i okolnim mjestima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.